algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

La ignorància, un sabotatge a la identitat

Per avançar i decidir el futur, qualsevol poble (llegiu cultura, si ho preferiu) necessita conèixer el seu passat. Sobre aquesta evidència es dissenyen els programes escolars perquè, tret dels aspectes generals, no és igual estudiar a Ottawa que a Mont-real, a 200 km dins del mateix estat, perquè Ottawa és anglòfona i Mont-real francòfona. Aquí, tot i que entre Madrid i Mallorca hi ha més del doble de quilòmetres que entre Ottawa i Mont-real (no diguem ja entre Zuric i Ginebra), Espanya, en contra del que estableix la tan al·legada Constitució, imposa una formació de motlle amb la intenció que, en acabar els estudis, tothom tingui la mateixa forma de tub. L'educació no és neutral i així, com el cigne del conte, ens volen fer creure que som l'ànec lleig.

Qualsevol poble (llegiu cultura) té dret a orientar l'educació per preservar el coneixement del medi. Cada cultura estableix el nivell i els objectius escaients. Per passar a la Universitat, una prova (ara i aquí amb el terrible nom de "selectivitat") s'avaluarà qui té els coneixements que ha definit l'autoritat educativa. Aquí, a diferència de Mont-real i d'Ottawa (i de Berlín i Londres), la qüestió és: l'estudiant ha agafat prou la forma del tub espanyol que volem? Sí? Passa! No? Carabassa! Per fer espanyols conversos no interessa el Coneixement; cal eliminar les altres cultures!

Com es definia Antoni Gaudí? Cabrit i Bassa, màrtirs o traïdors? I Jaume III? Què sabem del músic Baltasar Samper? I de l'escriptor Joan Fuster? Quan va ser la Guerra dels Segadors? I el Tractat dels Pirineus? On es fan les Festes de la Terra? Què representa la batalla d'Almansa? Tenen relació les Revoltes Foranes i les Germanies? A quin partit pertanyia Emili Darder? I Cambó? I Joan March? Quina és la capital del Rosselló? D'on era Roger de Flor? I Roger de Lloria? On va morir Antoni Maria Sbert? I Gabriel Alomar? I Pompeu Fabra? I Pau Casals? Qui és l'autor de Tirant lo Blanc? Sabem res de la persona que dóna nom a l'institut més proper? Qui va ser Instador del poble? Sabem tres títols d'entre les 243 obres conegudes de Ramon Llull? D'on era Weyler? I Àngel Ruíz i Pablo? Fins quan va actuar la Inquisició a Mallorca? Qui era Guillem de Montgrí? I el capità Barceló? I el capità Angelats? I en Brou de Pella? I en Rotget? I en Carrasclet? Quin segle Menorca va ser anglesa, francesa, espanyola i, novament, anglesa?

Sabem dibuixar el mapa de la llengua? I ordenar cronològicament els crits "visca la terra", "via fora", "barco de rejilla", "pag qui deu", "som a temps" i "desperta ferro"? Qui va escriure La Fe triunfante? De què va el llibre? A quin terme municipal pertany el monestir de Lluc? I el de Poblet? Quin sentit té la diada del 9 d'octubre? Com definir literàriament Salvador Espriu? I Salvat Papasseit? I Miquel Bauçà? I Mercè Rodoreda? Sabem qualque cosa de les Bases de Manresa? I del Pacte de Tortosa? Sabem situar el puig de Santa Àgueda, el Puigmal, Alcadena, el Vedrà...? Sabem situar Alenyà, Balaguer, Begur, Berga, Blanes, Canet, Cervera, Manresa, Martorell, Perpinyà, Prats, Reus, Ripoll, Rubí, Sureda, Terrassa, Valls, Vic? Podem esmentar una dotzena i mitja de topònims corresponents a altres tants llinatges? Què representa la Campana de Gràcia? Jaume I va venir més de tres vegades a Mallorca? D'on era Agustina de Aragón? I Francesc Aragó? A què equival una quarterada? Qui eren els maulets? I els mascarats? Fins quin any els espanyols varen ser legalment estrangers a Mallorca? Qui era Quico Sabaté? Quin parentiu unia Abraham i Jafudà Cresques?

I els Montcada morts a Santa Ponça? Sabem els noms de tres diputats mallorquins per Catalunya que coincidiren a les Corts espanyoles? Quin és el sobrenom del Comte d'Espanya? Podem diferenciar i situar històricament dos herois catalans amb el nom de Francesc Macià? Les preguntes anteriors corresponen a una programació de nivell bàsic de qualsevol batxillerat d'una cultura normal. Si formulam el qüestionari, no ja als alumnes, sinó als professors, veurem fins a quin punt patim d'ignorància. Ens fan aprendre on és el Teide i ens amaguen el Canigó! Per això, cal advertir de seguida que, d'aquesta ignorància, no n'hem de demanar perdó, sinó reclamar responsabilitats als qui ens l'han empeltada a sang i a foc. La nostra ignorància no ha brollat com un bolet, sinó que ha estat i és perfectament programada, com un sabotatge a la cultura i una agressió a la Identitat. Davant d'aquesta ignorància només hi ha dues alternatives: assumir-la, com a primera passa per eradicar-la, o negar-la i ignorar-la; és a dir: perpetuar-la.

El fet cert és que avui, malgrat la introducció de la llengua catalana en els programes educatius, les diverses matèries escolars (Geografia, Literatura, Art... i fins i tot les Matemàtiques) són aplicades amb una òptica dissenyada amb les mateixes intencions de Felip V: "que se consiga el efecto sin que se note el cuidado". On més es detecta aquesta submissió, és sobre la llengua i sobre la història. No debades, tal com va dir Àngel Guimerà: "la llengua i la memòria són els botins més preuats a l'hora de sotmetre un poble". Si volem ser qui som no ens hem de resignar; ens hem de revoltar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 11
Siguiente
Per Sebel·lí, fa mes de 14 anys
Inmi?
Valoració:1menosmas
Per Inmi, fa mes de 14 anys
" ... un país colonitzat, sotmès a un genocidi"

?
Valoració:-2menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 14 anys
Risible soi-disant apàtrida, ets un pocavergonya, quan compares un país colonitzat, sotmès a un genocidi, amb el que el colonitza, et retrates com un malanat. Ets igual de demagog i cretí, sí cretí tu que reparteixes patent de cretinisme, com els que justifiquen la violència masclista dient que les dones també són molt punyeteres.
Jo respect molt, això sí, el teu masoquisme que et deu menar a pensar que per aquests verals enganaràs qualcú. El teu discurs farà més forat al diari ultranacionalista espanyol DM.
Valoració:2menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 14 anys
Vatualmón, Jordi!
"La veritat pàtria"? "L'Evangeli catalanista"? Ja podries compartir amb tothom que és el que prens abans de seure davant de l'ordenador. O pot ser encara pitjor: que no prenguis res, que siguis així de natural. Tan semblant en els patriotes espanyols que tant critiques. Només vos hi separen dues reixes a un padàs i un estat.
Valoració:-2menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 14 anys
Vatualmón, Tomeu!
Ets un crac per crear opinió, construir discurs, refrescar memòria, moure debat, trepitjar ulls de poll, fer circular la sang per dins les venes i fer aixecar culs de la cadira!
És que passa d'hora que s'aixequin veus que surtin del rosari políticament correcte que cada dia sentim. Arriba un punt que fa son sintir sempre les mateixes cançons. Els articles d'En Balutxo són una poalada d'aigua fresca acabada de treure del pou de la veritat pàtria que fa deixondir ànimes entabanades, tant de les nostres com dels enemics.
Esper que En Tomeu ens continuï il·lustrant llarga estona amb els seus desvetllaments i amb les seves reflexions. L'Evangeli catalanista és massa ric, massa engrescador, massa bell per deixar-li agafar floridura tancat dins el calaix de la neocensura que la "transición" forastera havia aconseguit imposar. Una comunitat amb uns trets nacionals que igualen i fins i tot superen els de moltes de nacions lliures d'Europa no es mereix la mort per oblit de les seves pròpies arrels.
Coratge a En Tomeu per continuar la seva tasca amb l'entusiasme i la força expressiva d'una torrentada de mots que només poden brollar del cor d'un patriota.
Branca Balutxo vatualmón!
Valoració:6menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 14 anys
Visca l'apàtrida sadomasoquista!
Valoració:3menosmas
Per el nom de cada cosa, fa mes de 14 anys
L'explicació que "el chaval ha hablado en catalán y al cabo se le ha ido la mano" té la mateixa lògica que "la mujer ha ido a votar y al marido se le ha ido la mano".

Violència de gènere, violència masclista, violència contra les dones... Això ho coneix tothom, tothom s'hi manifesta en contra i fins i tot hi ha legislació i jutjats específics. Però el que no té nom sembla que no existesqui. I això que han patit n'Ivan i na Laura, què és?

Violència de llengua, violència espanyolista, violència contra la gent catalanoparlant.

Valoració:3menosmas
Per forastera, fa mes de 14 anys
Batusser, no sé quina lectura has tret del meu darrer escrit i d'altres,si es que treus cap;supos que per un encefalograma plà deu ser lineal, sense matisos.Si almanco diguessis qualque cosa...
Valoració:-4menosmas
Per Assumpta, fa mes de 14 anys
Jo també m'hi vull adherir!
Valoració:1menosmas
Per Jaume Fàbrega, fa mes de 14 anys
M'adhereixo a l'escrit de Bartomeu Mestre i Sureda!
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 11
Siguiente