Continua l'estiu ben aposentat al seu lloc i de moment no s'esperen canvis. L'anticicló ens continua afectant. Aquest serà un estiu per oblidar aviat, si ens hem de fiar dels polítics. Ja n'hem passat 55 dies, més de la meitat, i de cada vegada hi ha més gent preocupada. Ara veurem què passa fins al 22 de setembre, quan arribarà l'equinocci de tardor. El girant de la lluna nova esdevindrà per Sant Bernat, dia 20, a les 12 hores i 3 minuts del migdia. I ja se sap que Sant Bernat arribat, l'aigua ve aviat. L'agost avança gràcies a Sant Roc, patró dels picapedrers, empedradors, marbristes, porrerencs i alaroners, empleats de pompes fúnebres, fabricants de coets i cirurgians. Invocat contra les malalties contagioses, l'invoquen per alleugerir els dolors de genolls i peus. Sant Roc s'ajusta a la moda actual d'inventar successos inexplicables.
EL TERN VERD DE SANT ROC. Enguany la festa cau en diumenge i a Porreres treuen a l'ofici del patró de la vila, seguint una antiga tradició, les brodadures del tern verd. Diumenge dia 16 d'agost de l'any 2000 va ser la darrera ocasió que va sortir aquest conjunt de vestimentes del segle XV i principi del XVI amb fils d'or, de plata i de sedes de color, que mostren els apòstols i una figura femenina, probablement una Mare de Déu o una Verge Anunciada que representen tota una simbologia estiuenca. Segons l'estudiosa Magdalena Bennàssar, es tracta d'una de les millors peces brodades, excepcionals diu, que actualment es conserven a Mallorca.
PERQUÈ NO HI HA VELLANERS AQUÍ? El fruit del vellaner no es conrea ni a Mallorca ni a Menorca, on som -això sí- grans consumidors. Ho he consultat a l'amic Joan Pons, de Lloseta, gran expert balear en fruits de clovella i, segons ell, el motiu que s'hagi provat poc el seu cultiu ve motivat pel fet que tot l'arbrat de fruita seca de les Illes, fins ara, mai no s'havia regat, com l'avellaner. I també per problemes de mala pol·linització. Pons només en coneix a l'Illa una quinzena d'exemplars d'aquest arbust, que fruita a uns preus habitualment ruïnosos al Camp de Tarragona i al Priorat, on hi ha moltes plantacions.
SI VOLS FER UN BON REGAL I GASTAR POC, DÓNA AVELLANES AMB FLOC. Per tant, si és molt complicat fer avellanes, nosaltres els illencs ens conformarem amb els ametlers, que n'hi ha molts i ara -només faltava això- també es moren per culpa d'un fong assassí. L'han descobert entre Son Carrió i Cala Millor i de moment no en coneixen ni la causa ni el remei. Tornant als vellaners, se solen fer de dos a quatre metres d'altària. Per cultivar-lo, planten el plançó dins un clot; quan ha arrelat, el poden, treu i creixen aviat. Als quatre o cinc anys, ja comencen a fer qualque floc o ramell d'avellanes i als set o vuit ja fruiten de valent. L'avellana s'usa molt en les festes de poble. Un bon gelat d'avellana, acompanyat d'ensaïmada, pot ser una delícia en aquest temps. I la batalla d'avellanes (buides) de les festes de Ciutadella no existiria sense aquesta fruita.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.