M'he entretingut un parell d'estones amb el Wolfram Alpha, i reconec (i avís) que l'invent té el seu atractiu, i també el seu perill: perdre-hi el temps. Wolfram Alpha (www.wolframalpha.com/) és aquest nou concepte de cercador a Internet que ha projectat Stephen Wolfram, un físic heterodox (simplificant) que es donà a conèixer per haver engegat Mathematica (una eina d'anàlisi computacional força coneguda pels enginyers i els científics) i per les propostes que desenvolupà en un llibre titulat Una nova mena de ciència (A New Kind of Science), el típic llibre que pot ser descrit com una obra mestra original o un seguit de disbarats sense sentit, o ambdues coses alhora i amb tot de matisos, que és el més dur de resumir.
La cosa és que Wolfram Alpha és un nou tipus de cercador (més aviat s'hauria de dir "responedor") que, a diferència dels cercadors tradicionals com el Google i altres, respon les preguntes que li fas des del teclat de l'ordinador. Fa un parell de mesos que funciona i té antecedents d'anys enrere, i s'ha fet famós perquè té el seu d'allò posar-se davant l'ordinador i demanar-li qüestions com si fos un company o un mestre. Més enllà de qüestions tècniques, i bàsicament matemàtiques, per a les quals ha estat dissenyat, la gent li demana coses com ara si Déu existeix, o quina combinació sortirà a la loteria del dissabte, o si és una bona pensada tancar Garoña (qüestions totes d'un interès minso), tot i que en aquests casos Wolfram Alpha contesta que no està gaire segur sobre què fer amb la pregunta. WA vol preguntes concretes amb respostes objectives i comprovables, del tipus quin va ser el darrer astronauta que trepitjà la Lluna o quants empleats té la Toyota.
La meva pregunta de prova va ser quanta gent parla el català, i després d'algunes incomprensions (mútues) la resposta va ser més que acceptable. Primer WA m'amollà que la població de Many, a l'estat nord-americà de Lousiana, és de 2.573, i després em parlà de la constant de Catalan (que deu el nom al matemàtic belga Eugène Charles Catalan, i que té el valor d'un nombre irracional igual a la suma alternada dels inversos dels quadrats dels nombres naturals senars: 0,9159655594...), i a la tercera arribà la dada: parlen la nostra llengua 6.667.000 persones, un 0,097% de la població del planeta (mirem d'arribar al 0,1%!), la majoria a "Spain" (WA només parla anglès, per ara), 100.000 a França i 31.000 a Andorra.
Wolfram Alpha millorarà ràpidament. Ara respon 175 milions de consultes diàries, i creix d'una manera inusitada la informació de què disposa i els algoritmes que la processen i combinen, i ja hi ha exemples de converses entre una persona diguem-ne normal i l'ordinador, que contesta com ho fan els éssers intel·ligents no humans i no vius. WA diu, si li demanes, que viu a la xarxa, que és una màquina de coneixement digital, que es considera intel·ligent i que ha estat creat per Stephen Wolfram i el seu equip. I jo vaig apuntant preguntes per al dia que l'invent sigui fiable, com els frens ABS o els antibiòtics d'ampli espectre.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.