La davallada del tipus d'interès
Abaratir ara el preu dels doblers és l'intent de frenar el pànic que s'estén davant l'actual crisi del sistema
Quan les autoritats financeres internacionals prenen una mesura tan important com davallar de cop mig punt dels tipus d’interès s’ha d’entendre que es fa per frenar el pànic que s’estén com una bassa d’oli per tots els països amb economia desenvolupada o en vies de desenvolupament. Aquest sentiment de pànic no s’havia experimentat des dels dies posteriors a l’11-S. Aleshores també es va produir una baixada de tipus que tingué efectes positius, ja que, a poc a poc, es frenà la caiguda de les borses. Ara la situació és més complexa, ja que ens trobam davant una crisi estructural que amenaça de convertir-se, si no s’actua amb decisió i coratge, en una situació molt semblant a la del 1929. Aleshores el sistema no tenia mecanismes pràctics per frenar el pànic. Ara sí els té. Per un costat la injecció de capital dins els bancs en crisi i per l’altra aquesta abaixada de tipus que aportin una mica d’alè a amplíssims segments socials que es troben hipotecats. Calia mà de metge i s’està aportant. Ara l’important és que el sistema resisteixi.
També a Opinió
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Primer comiat a Manel Domènech
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I tot perquè els bancs ofereixen préstecs de diners que no tenen de forma massiva. Sabien que feien una bogeria i no posaren fre. Caldria que fos sols el banc central o els Governs els que poguessin crear diner i no uns bancs privats que sols miren pel seu enriquiment.
No crec que la baixada de mig punt sigui una mesura suficient. La referència de les hipotèques és l'euribor i aquest no sintonitza ara per ara ni amb la inflació ni amb el tipus d'interès. Evidentment, menys dóna una pedra, però el problema clau és que es dispara l'atur, que els salaris no permeten accedir a vivendes, ni que siguin de "protecció oficial", que els lloguers són caríssims, i que la cistella de la compra s'encareix amb els productes bàsics.