nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
18°

Per Santa Creu, faves i pèsols a tot arreu

Ho assegura un refrany: «Qui no vol menjar sopes a l'estiu, ha de sembrar pèsols al mes d'abril». Però també diuen que si vols collir pèsols, n'has de sembrar tots els mesos, encara que quan n'hi ha més és en aquestes altures de primavera. A Manacor, Artà, Sant Llorenç, Santanyí, Vilafranca i Porreres els coneixen com a xítxeros, a altres indrets estirabecs i a Felanitx estiragassons. Diferents dialectes castellans utilitzen també la paraula «chícharo». No valer un xítxero significa no valer res o ser una cosa de molt poc valor. Ara, de pèsols, se'n poden comprar durant tot l'any però es tracte d'un producte envasat que no té res a veure amb els pèsols de tota la vida, que sempre han estat més bons. Aquests pèsols de fora, de colors verds cridaners, insípids, no valen un xítxero. No tenen cap al·licient. Bullits no fan gens de gust. Els pèsols d'aquí, tot i que no són tan decoratius, presenten una dolçor fresca i perfumada. Constitueixen una delícia gastronòmica. Aguiats amb carn són celestials. I una recomanació: dins el plat no han d'escassejar.

MÉS FRESC QUE UN PÈSOL. De pèsols n'hi ha moltes varietats. Les principals són el mollar, conegut també com a dolç, que té un gra llarguet i gros. Destaca igualment el pèsol caputxí, de llegum moll i dolcenc. És molt saborós i més conegut com a tirabec. Aquest pèsol, a Mallorca, realment li diuen de bullir. Els pèsols d'esflorar són els que es mengen sense la tavella, després de treure'n els grans, en contrapartida dels pèsols de bajocada que es mengen amb la bajoca. També existeixen els pèsols de «pasta reial» que són una varietat rodoneta, blancs vermellosos i de pasta molt fina. Per últim els d'«indiana» són llarguerudets i de pasta menys fina que els anteriors.

ARRIBA EL MAIG AMB LA FESTA DEL TREBALL. Comença el cinquè mes de l'any amb un sant bastant desconegut, Sant Orient, patró dels caminants. També coincideix amb la festa del Treball, creació socialista internacional que un papa, Pius XII, volgué cristianitzar per Sant Josep Obrer. I dissabte que ve, és la festa de la Creu, que a dia 3 la trobareu. Antigament aquest dia es beneïen els camps, tot demanant una bona collita. Un dia adequat per sembrar melons, síndries i bledes de Sant Felip, que els pagesos diuen que no s'espiguen fins a l'hivern.

MAIG CALENT I PLUJÓS, DE BÉNS ABUNDÓS. No hi ha dubte que el maig sempre s'ha considerat clau en el sector agrari. Moltes dites i refranys tradicionals el fan determinant per una bona collita. Encara queden moltes jornades per iniciar la recol·lecció dels fruits i no podem oblidar el risc dels capricis de la naturalesa. La lluna en el quart minvant a les 4 hores i 12 minuts de l'horabaixa obrirà la setmana. Segons els almanacs i calendaris que hem consultat, s'espera temps molt variable, amb temperatures que aniran a la baixa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.