Per Santa Creu, faves i pèsols a tot arreu
Ho assegura un refrany: «Qui no vol menjar sopes a l'estiu, ha de sembrar pèsols al mes d'abril». Però també diuen que si vols collir pèsols, n'has de sembrar tots els mesos, encara que quan n'hi ha més és en aquestes altures de primavera. A Manacor, Artà, Sant Llorenç, Santanyí, Vilafranca i Porreres els coneixen com a xítxeros, a altres indrets estirabecs i a Felanitx estiragassons. Diferents dialectes castellans utilitzen també la paraula «chícharo». No valer un xítxero significa no valer res o ser una cosa de molt poc valor. Ara, de pèsols, se'n poden comprar durant tot l'any però es tracte d'un producte envasat que no té res a veure amb els pèsols de tota la vida, que sempre han estat més bons. Aquests pèsols de fora, de colors verds cridaners, insípids, no valen un xítxero. No tenen cap al·licient. Bullits no fan gens de gust. Els pèsols d'aquí, tot i que no són tan decoratius, presenten una dolçor fresca i perfumada. Constitueixen una delícia gastronòmica. Aguiats amb carn són celestials. I una recomanació: dins el plat no han d'escassejar.
També a Opinió
- El batle de Petra va aprofitar el càrrec per ‘auto-legalitzar’ el seu lloguer turístic i forçar la legalització de la bodega de ‘Coleto’
- «Són vostès les del català? Doncs ara mateix les trec de la meva agenda», un metge nega l’atenció a una pacient
- La universitat ultracatòlica CEU desembarca a Mallorca
- El batle de Petra comercialitza un allotjament turístic gràcies a haver mentit en la Declaració Responsable inicial
- Multada il·legalment amb 200€ per portar el CAT a la matrícula del cotxe
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.