algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10°
10°

Nadal festiu, Pasqua prop del caliu

S'ha obert la porta a una irrupció d'aire fred bastant important per a l'època de l'any en què ens trobam. L'acompanya, a més, una situació de vent de tramuntana i mestral que deixa importants nevades a la Península, encara que aquí el vent arriba molt sec. Massa. És difícil que nevi. L'aire fred ha obert un corredor des d'Escandinàvia fins a la Mediterrània occidental pel qual circula l'aire àrtic marítim. L'ambient fred i ventós fa d'aquesta Pasqua una de les més fredes dels darrers anys. Un bon començament de primavera! Ahir vespre, a l'hora d'escriure aquesta secció, i al nord de Mallorca, s'apropava una tempesta de llarga extensió que es reactivava dins la mar. Les precipitacions en general eren febles i l'apagada de llum inevitable. La primera de l'estació.

QUI PER CARNESTOLTES S'ASSOLELLA, PER PASQUA CREMA LLENYA. Una vegada més les dites populars confirmen el temps que fa avui mateix. S'ha acabat la Quaresma i no convé oblidar que el diumenge de Pasqua sempre cau en primavera, caigui envant o caigui enrere. Ningú podria discutir que no hagi tornat l'hivern. Hem entrat en la dinàmica primaveral sempre insegura i variable i tan difícil de preveure! Tot apunta que durant aquest març hi haurà de tot. Volem recordar que la lluna plena de l'altra nit feia un bon rotlo. Estableix la meteorologia tradicional que, quan això succeeix, el temps vol fer un canvi gros. A Catalunya diuen que si la lluna porta vel anuncia pluja en aquest sentit. El minvant arribarà dissabte que ve, dia 29, a les 22 hores i 47 minuts de la nit, poca estona abans del canvi d'horari.

L'HORARI D'ESTIU. Resta una setmana per avançar els rellotges una hora. El canvi ens farà anar de bòlit tot lo sant dia. Hi ha molta gent que pensa que no s'hauria de modificar aquesta hora, per tal que els governs europeus, amb l'excusa d'estalviar energia, ens facin treballar una hora abans. Quanta energia s'estalvia? Qualcú ho sap? Hi ha coses molt curioses: al Marroc, per exemple, no canvien l'hora i segueixen la del meridià. Si a Melilla fosqueja a les 9 del vespre, per posar un exemple, just a 50 metres de la frontera, a Nador mateix, tenen les 7 de l'horabaixa. Sincerament, això dels canvis d'hora no ho entén ningú.

DIMARTS, L'ENCARNACIÓ. Hauria de dur la calor però ja veurem... Enguany pot ser que es compleixi el refrany que diu no hi ha març sense neu, ni març sense Mare de Déu. No és molt habitual, certament, que a Mallorca nevi durant aquest mes, encara que no impossible. Una de les darreres vegades va ser durant els dies 29 i 30 de març del 1977, amb nevades importants a bona part del Pla i el Raiguer. Per cert, l'Encarnació o Anunciació és citada al refranyer per dur la calor: per la Mare de Déu Encarnada, la darrera gelada. Que si és negre, sol ser més que nefasta. Toquem fusta!

TEMPS PASQUAL. El temps de març pot ser molt diferent d'uns anys a uns altres. En algunes ocasions ha resultat bastant sec i per contra, se n'observen d'altres de marcat caràcter plujós, que són ben considerats pel refranyer: aigua de març, ordis i blats i faves a sacs. També diuen que març plujós, de mongetes profitós. I en aquest temps se sembren mongetes precisament, així com fesols, patates i planters de moniato. Aquest mes també és el millor moment per plantar esqueixos de romaní, sàlvia, orenga i timó.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.