Avui vos recomanarem i parlarem una mica més extensament d'un llibre que ja hem esmentat en altres ocasions, titulat Los nobel del fútbol. L'autor del llibre és el periodista d'origen argentí, Jorge Omar Pérez, autor de l'enciclopèdia de futbol mundial titulada Omniball, amb més de 25.000 entrades; i el novembre de 2005 va comissar l'espai «Els Nobel del futbol» que es va poder visitar en el I saló del Llibre de Barcelona. El llibre recull les experiències i la relació entre diversos escriptors (malgrat el que pugui semblar pel títol, no es tracta només d'autors que hagin assolit el Nobel) amb el món del futbol. Des de les més conegudes i comentades, fins a algunes realment sorprenents.
Pel llibre hi desfilen Albert Camus, amb la seva coneguda (i ja comentada) confessió que allò que més li havia ensenyat sobre la moral i les obligacions amb els homes ho havia après amb el futbol. Gabriel García Márquez hi apareix en la seva poc coneguda versió d'hincha futboler. Camilo José Cela hi compareix gràcies als seus Once cuentos de de fútbol i per les referències al futbol en algunes de les seves novel·les. Günter Grass hi desfila a compte de dues lectures que va fer en els estadis del SC Freiburg (equip del qual és seguidor) i del Sant Pauli i per haver dedicat un capítol del seu llibre El meu segle al futbol. També va escriure un poema titulat Estadi nocturn.
El japonès Kenzaburo Oé hi és perquè a la seva novel·la El crit silenciós que du com a subtítol El primer futbol de l'era Man'en.
Rafael Alberti i Gabriel Celaya hi apareixen en qualitat d'autors de l'oda i la contraoda, ja comentades aquí dedicades al porter barcelonista Franz Platko i al conjunt de la Reial Societat. Miguel Delibes també hi treu el cap, en aquest cas descobrim la seva faceta de futbolista. Primer jugador de camp, posteriorment com a porter.
Mario Benedetti també hi és amb un lloc d'honor gràcies a la seva voluminosa relació literària amb el futbol. «Aquell gol que va fer Maradona als anglesos, amb l'ajut de la mà divina, és per ara l'única prova fiable que tenim de l'existència de Déu» va escriure l'autor de diversos relats dedicats a l'esport rei, entre els quals destacarem el titulat El cesped. Naguib Mahfouz, escriptor egipci, premi Nobel del 1988, també ha retratat en diverses ocasions la passió que desperta el futbol entre els humans. El Zola del Nil també reconegué, fa uns anys, que malgrat que havia perdut gairebé la vista, continuava seguint totes les novetats que es produïen a l'entorn del futbol. Un altre dels grans escriptors que abans de ser-ho havien estat futbolistes és Vladimir Nabókov. L'autor de Lolita descriu les seves experiències a Parla memòria.
A banda dels esmentats autors, en el llibre Los nobel del fútbol repassa la relació amb el futbol de Françoise Giroud, Manuel Vázquez Montalbán, Eduardo Galeano, Nick Horby, Miguel Hernández, Jorge Amado, Augusto Roa Bastos, Ernesto Sábato, Mario Vargas Llosa, Osvaldo Soriano, Umberto Eco, Juan Villoro, Ryszard Kapuscinski i Pierre de Coubertin.