cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
21°

La revitalització cultural de Palma

Avui m'haureu de perdonar els que vos sentiu poc concernits però voldria parlar de Palma, i molt concretament de la vida cultural de la ciutat.Han bastat pocs mesos de nous gestors i d'una nova política en els departaments de cultura de les institucions que hi tenen competències, per capgirar la tendència de Palma, imposada pels anteriors gestors, cap a la paràlisi i l'anquilosi.

No sé fins a quin punt es tracta només d'una sensació personal, però pens que hi ha prou dades objectives per afirmar que Palma viu un cert reviscolament, una resurrecció cultural. L'oferta d'actes culturals s'ha multiplicat i, sense arribar encara al nivell que, modestament, pens que hauria de tenir una capital de les dimensions i el potencial de Palma, s'hi comença a aproximar.

Sens dubte allò més important per a la revitalització cultural de Palma és la gestió correcta i intel·ligent dels espais municipals dedicats a la cultura.També és cert que la recuperació per a la ciutat d'un espai tan emblemàtic, útil i cèntric com el Teatre Principal hi té molt a veure amb aquesta reviscolada, però no és menys cert que el nou director, Joan Arrom, ha sabut imprimir el ritme de programació adequat.

La recuperació del Centre de Cultura de Sa Nostra (en aquest cas el parèntesi d'inactivitat va ser molt breu) també hi ajuda, i el fet que des d'aquesta institució sempre s'hagin fet plantejaments molt més receptius i oberts que altres centres similars, també crec que és un factor que cal destacar i també s'ha d'agrair.

D'altra banda, crec sincerament que si des de l'Obra Cultural Balear s'aconsegueix el gran repte d'inaugurar (enguany sí) Can Alcover, com a casa museu dedicada a l'insigne poeta, però també com a centre cultural obert a la ciutat, pot ser un altre element dinamitzador de primera magnitud.

També hi podria ajudar que la nova directora d'Es Baluard, sàpiga combinar la funció principal de museu, amb el, al meu modest entendre, necessari direccionament de l'espai com a espai acollidor d'activitats culturals diverses (concerts, conferències...)

Crec, insistesc, que els responsables de la política cultural de Palma estan encertant i la feina comença a retre, també m'agradaria deixar apuntats una sèrie de reptes que tenim tots aquells que com deia Emili Darder (demà es compleix el 71è aniversari del seu assassinat) pensam que «només la cultura fa ciutadans lliures».

En primer lloc una evidència: és necessari trobar sistemes pràctics i eficients de coordinació entre tots els programadors culturals per evitar que coincideixin el mateix dia i a la mateixa hora actes molt similars que es dirigeixen a un mateix públic.

Un altre repte, i en aquest els mitjans de comunicació hi tenen molta responsabilitat, és el d'aconseguir fer créixer la massa crítica, o el target, que és diu ara, al qual es dirigeix aquesta programació cultural. És necessari fer arribar el missatge a molts més ciutadans dels que fins ara se senten al·ludits o interpel·lats per les convocatòries que la cultura no és que sigui una bona manera d'omplir els espais d'oci, sinó que és la millor manera d'omplir el nostre temps d'oci.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.