cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
18°

Criteris o persones

És curiós, però un tema com l'art, que importa tan poc a la ciutadania a jutjar per l'absència en la subhasta electoral, genera vàries notícies a la Mallorca dels nostres patiments. El canvi de directora en Es Baluard, que ha provocat manifestacions públiques de diferents actors socials; la retirada de subvencions públiques a les galeries d'art presents a ARCO, que la dreta ha aprofitat per ocupar les primeres planes en les fotos; i la cancel·lació de la segona edició d'Art Cologne Mallorca prevista per setembre d'enguany, que encara ningú no hi ha sucat el melindro però només és qüestió de temps veure-ho. Podeu suposar que no m'agrada veure la meva batlessa immersa en una actuació que ha decebut molts dels seus valedors, ni la meva amiga Cristina menyspreada públicament. Ara mateix signaria que tots els càrrecs de confiança passassin per per l'ull escrutador de l'opinió pública. Admir, i molt, el costum nord-americà que el president pot triar qui vulgui però el seu elegit ha de passar per comissions plurals per aconseguir el plàcet. Hem de reconèixer que aquí som lluny d'aquest saludable hàbit, i que el més a prop que hi feim és el concurs públic. Un concurs que, no ens hem d'enganyar, la majoria de vegades amaga el prejudici del candidat en la definició de les bases i del perfil necessaris. És una trampa, una altra, que fa l'administració en nom de la transparència, i els administradors es queden tan tranquils com quan fan públiques les declaracions d'Hisenda o admeten unes incompatibilitats que només limiten els honrats. Però qualque vegada han de canviar les coses o, almanco, iniciar tímidament aquest canvi. Per això donàrem suport a la senyora Calvo, hi creguérem i encara ho esperam d'ella. Queden tres anys i busques de mandat i al finalitzar hauríem de poder dir que ho ha intentat.

Del tema de les galeries a la fira de Madrid em falta molta informació, però em sembla que mai no ens havíem aturat a pensar per a què han de servir els doblers públics d'una comunitat autònoma. Si en l'àmbit europeu o, fins i tot, estatal podem parlar de subvencionar l'art i la creació, en l'àmbit més petit hauríem de tenir clar què han de patrocinar els nostres doblers. Potser només han de servir perquè uns comerços illencs surtin fora a mostrar-se. Aleshores, no entenc per quin motiu enguany no els han ajudats. Ara bé, si concloem que la tasca a subvencionar és el foment de l'art fet aquí i que necessita d'aquests ajuts per donar-se a conèixer, el format utilitzat fins ara, de no exigir cap percentatge d'autors balears entre els exposats, no tenia gaire sentit. No pens que sigui un debat senzill però, per començar, hauríem de saber si es debat i quins arguments hi aporta cada part.

Per acabar aquesta estranya confluència de notícies d'art, sobre la cancel·lació de la segona edició de la fira alemanya tenim tanta informació per opinar-ne com la que tenguérem quan se'ns presentà la primera: poca o gens. Com en els casos anteriors, voldríem debatre sobre criteris i acabam discutint de persones i dels seus personals interessos. I així no hi ha debat, només brega política i/o econòmica.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.