algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
12°

Sa Granja de Maó: l'escola dels pagesos

Allà on els joves pagesos mallor-quins de fa vint anys assistien a ensenyaments de formació agrícola ara hi volen fer una urbanització. No existeix en tota l'illa de Mallorca cap centre específic de capacitació agrària per obra i gràcia d'una autonomia que no ha cregut en el futur del camp i ha abandonat l'exercici de les seves competències. Ara, un jove que vulgui adquirir una bona capacitació professional no troba gaires alternatives. No és aquest el cas de Menorca.

El Centre de Capacitació i Experiències Agràries de Maó es va crear l'any 1922, quan uns particulars feren donació a l'Ajuntament dels terrenys i aquest els cedí al Ministeri de Foment. El 4 d'abril de 1922, l'enginyer en cap de la Secció Agronòmica de les Balears, Antoni Ballester, en va rebre la cessió. Allà s'hi situà el Centre Agrícola Experimental de Maó, des del començament amb una idea clara de servei a les necessitats dels pagesos. I aquesta tasca ja no es va interrompre, aguantant totes les sacsades determinades pels canvis polítics. A principis del anys 70 s'hi va crear una escola de capacitació agrària i passà a denominar-se «Centre de Capacitació i Experiències Agràries», encara que popularment és conegut com «Sa Granja». En aquest lloc, al llarg de 85 anys, s'ha tengut cura de la formació professional, la capacitació permanent i l'assessorament dels agricultors, l'experimentació i divulgació agràries i de l'impuls de tota casta d'activitats del sector primari de Menorca.

El Centre està estructurat en quatre àrees: capacitació, experimentació, divulgació i assessorament. Per això disposa d'aules d'ensenyament, aula d'informàtica, biblioteca, taller, maquinària agrícola, bestiar (entre el qual hi ha totes les races autòctones de Menorca) i dos llocs amb aproximadament 22 ha de cultiu. El centre imparteix ensenyaments reglats (cicle formatiu de grau mitjà) i des del 1972 hi han passat un total de 790 alumnes.

En la seva activitat innovadora i d'introducció de nova tecnologia el Centre ha aixoplugat iniciatives molt diverses. Fins a la dècada dels cinquanta es va dedicar majoritàriament a la millora dels cultius de cereals. El 1957 s'hi va realitzar amb molt d'èxit el primer ensitjat de l'illa i el 1955 s'hi havia fet la primera inseminació artificial. Des de Sa Granja es va impulsar la mecanització de l'agricultura en els anys seixanta i des d'allà es va impulsar la creació de la Cooperativa Insular Ramadera (Coinga). A la dècada dels 70 es va introduir el raigràs italià i es va treballar intensament en la millora de la capacitat farratgera, i s'aconseguí que l'illa duplicàs la seva producció de farratges. Un encert del Centre ha estat en la seva capacitat d'establir acords amb centres d'investigació d'arreu de l'estat com la Universitat Politècnica de Madrid, l'Institut de Recerca Tecnològica Agrària de la Generalitat de Catalunya, l'Institut de Biologia Animal del Govern Balear, el Ministeri d'Agricultura, etc. D'aquests acords n'han sortit projectes i experiències útils. Des de l'any 2004 el Centre ha treballat amb la caracterització, selecció i millora de la gallina de raça menorquina. I allà s'ha treballat en les varietats d'ordi, en l'enclova, en els cereals, en la millora de l'alimentació del bestiar, en el rendiment formatger i en molts altres temes. Publica la revista Informació Tècnica, gràcies al treball de professionals com J. Bustamante, A. Allès i M. Espadas, que ja està en el número 62 i és una eina de divulgació imprescindible per als agricultors i tècnics menorquins.

El Centre de Capacitació i Experiències Agràries de Maó combina en un sol espai la capacitació professional per als joves agricultors, l'assessorament, l'experimentació i la divulgació. Aquesta concentració d'activitats li permet lligar una cosa amb l'altra: l'ensenyament no és una cosa teòrica i l'experimentació es vincula a les necessitats de cada moment. Disposar d'un centre així és una gran sort per als pagesos menorquins. Els recursos que s'hi dediquen, massa pocs, reten molt. No és gens fàcil que un institució perduri 85 anys fent la seva feina amb bons resultats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.