algo de nubes
  • Màx: 17.74°
  • Mín: 8.69°
17°

DH: Damià Huguet

M'ha arribat el segon volum de la col·lecció Màscares, una iniciativa encetada per l'IEB que dedicà el primer número a la vida i l'obra de Baltasar Porcel. En aquesta ocasió, es tracta de fer inventari de la trajectòria artística d'un altre dels grans noms de la nostra cultura: Damià Huguet. A vegades, les coses se saben o es recorden durant un temps determinat però no queden arrelades per sempre a la llista de capítols que conformen la memòria col·lectiva.

Sens dubte, aquest llibre, aquesta espècie de biografia construïda a base de paraules i d'imatges que esperonegen i capten vivament l'atenció del lector, quedarà com un document imprescindible per a tots aquells que, anys a venir, vulguin saber el què i el perquè, el com i el quan, d'aquell campaner, en Damià Cànova, que va fondre la seva vida amb l'art, aquell poeta que de l'existència va fer-ne un acte ininterromput de creació i de passió per la seva gent i les seves coses. És ben coneguda la diversitat d'inquietuds creatives i de facetes artístiques que Damià Huguet, de formació autodidacta, conreà al llarg "no tan llarga com hauríem volgut, certament- de la seva vida.

Tant li era lliurar-se a l'encís d'un poema o d'una crònica com deixar-se endur per la màgia dels colors i dels pinzells; tant podia recórrer quilòmetres per restar extasiat davant les imatges d'un film com passejar pels carrers polsegosos del seu poble per immortalitzar amb la càmera retalls de la vida; tant es delia per modelar les formes del ferro o de la pedra com per compartir vivències i experiències amb els seus...

Des de diversos enfocaments (activisme, periodisme, cinema, edició, prosa, fotografia...), se'ns va narrant la visió de l'home i de l'artista per mitjà d'alguns coneguts i amics que tengueren el privilegi de formar part del món, riquíssim i profitós, immens i compromès, eclèctic i passional, singular i universal, d'un home que ben segur feia petar la xerrada, dins el bar o per plaça, tant se val, amb l'enginy dels genis casolans i la immortalitat dels déus foravilers. Més que un llibre d'homentage o un volum commemoratiu, aquest DH és la història d'una vida, una vida intensa i gojosa, la ressurrecció d'un esperit i d'un temps que es manifesten per lluitar contra l'oblit i la desmemòria que sovint assolen, amb el pas incessant dels anys, la ment dels homes. Hi ha una llarga llista de col·laboradors que posen el seu granet d'arena per tal que Damià Huguet sigui el referent cultural, el clàssic contemporani, el creador exemplar, que, tant per mèrits propis com per reconeixement col·lectiu, ha de ser.

Ara cal donar una segona passa, després de l'aparició d'aquest excel·lent volum, i fer que l'obra arribi pertot arreu. Així tothom podrà saber qui era i què va fer Damià Huguet, aquest campaner universal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.