algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Quan ve Sant Gil, el vespre fil

S'acaba l'agost inhumà i incivilitzat, que produeix turistes que fan renou. L'estiu, a punt de plegar veles, ja és cosa caduca. Però la vida continua. Sant Agustí és aquí amb festes a s'Arracó i Felanitx, on els cavallets aquests dies ballen falaguers. Dimecres és Sant Joan Degollat, patró d'Estellencs i Sant Joan. I el proper cap de setmana comença el setembre amb Sant Gil, que vol dir Nadal a dues passes. Des del començament de l'estiu, la llum solar ha minvat 2 hores i 11 minuts. Els capvespres volen, els turistes se'n van i les temperatures baixen. Tot i que avui sant Gil no és gaire habitual a la nostra terra, ha estat molt venerat a les esglésies mallorquines. A la parròquia de sa Pobla, entrant a l'esquerra, encara hi té un lloc al retaule i a Menorca es conserva el refrany Sant Gil, menjava sobrassada i estojava es fil.

SANT GIL ÉS AL PRIMER DE SETEMBRE. I en aquesta època ja comença a esser llarga la nit. Aquest ermità d'origen grec, que va viure entre els segles VI i VII, és el patró dels pastors i protegeix els pobres, els baldats i contra les malalties del càncer. Diu el refrany que per Sant Gil, la filadora comença el fil i un altre recomana preparar el llum d'oli i fer el fil. Amb el setembre, arribava el moment d'aprofitar les poques hores de llum per filar al vespre. «Filau, filau, filadores;/ filau, filau, que convé,/ perquè ses debanadores/ ja no tenen res que fer» explica la cançó popular. Com que mentre filen, no debanen, és a dir que no es poden fer bé dues feines al mateix temps, potser encara sereu a temps de celebrar Sant Agustí.

CONTRA LES PLAGUES. Sant Agustí, mestre del filar fi, intercedeix contra les pestes i les epidèmies i també l'invoquen contra els malsons, ja que és el patró dels dormidors i de les al·lotes que volen casar-se per entrar a formar part de l'orde de Sant Agustí i dormir dos en un coixí. També és el patró dels impressors amb els quals convé sempre quedar bé, tancant tots els deutes pendents amb ells. La lluna farà el ple a les 12 hores i 36 minuts del migdia. Dimecres, dia 29, se celebra Sant Joan Degollat. Es creu que si aquest dia es talla un arbre o qualsevol altra planta no torna a brotar. Per això és ideal tallar calcigues i altres herbes dolentes. No en sortiran pus.

PER SANT RAMON, FILA TOT EL MÓN. Un altre refrany més que parla del temps del filar durant aquesta època. De Sant Ramon Nonat podem dir que va néixer d'una cesària i per això és invocat per les mares de família i perquè surti tan dolç com ha entrat. Diuen també que per Sant Ramon Nonat el vi ja s'ha acabat. Vénen dies adequats per plantar cebes de lliris blancs que floriran a la primavera. Recolliu les figues i posau-les damunt els canyissos. No es pot dir oliva fins que a finals d'agost tengui oli. En aquest temps es posen trossets de teula davall els melons per a preservar-los de la humitat de la terra. I com que en temps de melons, pocs sermons, de moment ho deixarem aquí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.