Llibres sagrats, sagrats llibres

TW
0

Qualsevol llibreteria per petita que sigui, per reduïdes que siguin les seccions que la conformen, o per senzilla que sigui la seva graella de seccions, ha de tenir inevitablement una secció de religions del món, o al manco d'història de les religions. No ens referim a les modernes precisament: futbol, cotxes, motos, tecnologia armamentística... ens ocupa el prestatge dedicat a les tradicionals, ni tan sols els esoterismes diversos que engreixen les consciències i competeixen amb la psicologia. Ens trobam davant els prestatges que ocupen assajos de cultura jueva, manuals budistes combinats amb els darrers escrits del Dalai Lama i més amunt un prestatge capçalera on, llom amb llom, senyoregen la Torà, l'Alcorà i la Bíblia.

En aquest punt ens trobam a l'any amb un moviment regular d'oscil·lacions moderades quasi sempre menys en les èpoques que les bombes parlen. Avui les bombes parlen, però ho fan a l'orient. En els moments que a occident s'ha activat l'alarma a Nova York o a Madrid, maleïdes bombes, s'han activat unes vendes de l'Alcorà, en l'edició castellana de Cortés o en la catalana de M. d'Epalza. Fins i tot, quan van caure les torres el 2001, durant uns mesos es van revitalitzar les vendes de bíblies, circumstància xocant. Aquest producte, a les llibreries que no entren en la línia de religioses o esotèriques, aquest títol sols es mou a la primavera i a principi d'estiu i coincideixen com a regal de combregaments. Però s'activaren algunes vendes, tant en l'edició catalana de la diòcesi d'aquí, com l'edició de l'Abadia de Montserrat o la castellana en l'edició de Herder que coincideix en dimensió i color amb la traducció castellana de l'Alcorà. No hi ha gaires moviments en aquest sentit, al voltant dels llibres sagrats per als jueus, és d'hipòcrites no reconèixer que aquest poble no ha pogut mai baixar la guàrdia, la seva gent no retorna als seus textos unes bombes més unes bombes menys. La seva gent no recupera les oblidades oracions, uns tres mil assassinats més o uns tres mil assassinats menys. I vostès diran, i l'Islam que hi fa en aquest prestatge reactivant la venda? Doncs a les botigues d'occident s'ha començat a vendre i a llegir amb certa regularitat, a partir de l'11 de setembre de 2001, lectura activada per la curiositat davant el botxí, per por.

Conclusions subjectives d'un llibreter rumiant, mentre despatxa molt afectat per la calor, ara que al carrer ja refresca i als locals es nota la diferència en aquest impàs d'acabar l'any (llibreter) i començar-ne un altre: que abans de tot això els poders fàctics mundials n'estaven tips de tanta revolta antiglobalització, que ho trobaven un fenomen imparable i que els esdeveniments del 2001 ja els han anat bé per a «posar ordre», que no són només les llibertats més essencials que estaven en joc, també el model que feia possible una mínima convivència entre diferents blocs al món, la configuració dels equilibris derivats del final de la segona guerra mundial s'han esmunyit, com s'esmunyien cada cop més els feligresos de totes les religions monoteistes, bon negoci doncs el de la por per a poder tornar a passar la bacina amb un mínim de dignitat. Por i guerra a voler han tornat algunes ovelles als sestadors, a d'altres el dolor els ha sigut tan fort que no els importa la intempèrie. Un desig del llibreter fatigat (mentre no acabi de dependent en una llibreria del vaticà): no vendre més llibres sagrats o al manco que en canviïn la tècnica de promoció. I un altre?... sí! que reeditin el més aviat possible tota l'obra de Voltaire en català i en castellà i que l'editin en swahili. Haiku d'estiu: «no sols acrònim,/maquinària és sinònim,/de monarquia».

Àlex Volney, escriptor i llibreter