algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 13°
21°

Margarita Nájera i altres càrrecs públics no usen normalment el català

Conec moltes persones, jo mateix entre elles, que usam normalment el català, tant oral com escrit, això vol dir que l'usam quasi sempre, la major part de les vegades que l'hem de menester. Podríem comptabilitzar aquest ús de manera percentual amb un petit marge d'error i podríem dir que l'empram entre un 80 i un 95% dels usos que necessitam per relacionar-nos. De manera voluntària aquest ús normal, sempre fregaria el 100%, és a dir, aquest seria l'ús de partida, i només motius de necessitat de comunicació farien que usàssim altres llengües amb les quals tenguem competència lingüística, i per això, podríem dir que normalment usam el català en les nostres relacions comunicatives.

Aquests dies s'ha posat en dubte el significat de l'article del decret 100, que diu que els càrrecs públics han d'usar normalment el català, quan parlin tenint en compte el seu càrrec, s'ha manifestat l'ambigüitat del significat de la paraula normalment, i fins i tot ha semblat que se'ls donava llicència per usar-lo al 50% o menys. Aquest article pretén demostrar el contrari, ja que la paraula normalment s'usa per indicar una freqüència com s'indica en el primer paràgraf. I això és el que a partir d'ara pretenc demostrar amb exemples extrets de definicions de dret administratiu: Exemple 1: Autòpsia és el reconeixement d'un cadàver, fet normalment pel metge forense per conèixer i provar la causa i les circumstàncies de la mort, i per identificar la víctima. Queda clar que la paraula normalment significa quasi sempre.

Exemple 2: Els principis generals de dret són normes jurídiques de caràcter general que normalment s'obtenen per deducció a partir de la interpretació de les normes de l'ordenament jurídic, però que, en algun cas, poden estar formulades expressament. En aquest cas, la paraula normalment s'oposa a algun cas, i algun cas s'oposa a tots els casos restants. Per tant, normalment aquí significa en quasi tots els casos.

Exemple 3: Coartada és una prova, veritable o falsa, que aporta un presumpte delinqüent per demostrar que és innocent, i que consisteix, normalment, a demostrar la seva presència en un altre lloc al moment de cometre's el delicte. En aquest cas, la paraula normalment significa que la major part de les vegades que es presenta una coartada es fa pel motiu esmentat.

Exemple 4: L'assistència jurídica és la funció pròpia de l'advocat, especialment necessària en els litigis en què normalment no és reconegut a les parts litigants el poder de postulació processal, o sigui, la possibilitat d'intervenir personalment per defensar els seus drets davant els tribunals. En aquest cas es pot dir que la paraula normalment significa en la gran majoria d'ocasions.

Els exemples podrien continuar fins a l'infinit i sempre la paraula normalment significaria: quasi sempre, la major part de les vegades, en la majoria de casos, en quasi tots els casos, etc.

Per tant, quan el decret 100/1990 de 29 de novembre, a l'article 4.1 diu: Els càrrecs de l'Administració de la CAIB de les Illes Balears s'han d'expressar normalment en català en els actes públics celebrats a les Illes Balears, sempre que la intervenció sigui per cas del mateix càrrec, vol dir que aquests càrrecs en la major part de les seves intervencions, ho hauran de fer en català i això és el que no fan i, per tant, incompleixen la llei.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.