algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.53°
11°

De Sant Joan a Sant Pere, a sembrar la mongetera

Després de la ressaca, amb Sant Joanet comença la darrera setmana de juny. Mentrestant, la calor de veres haurà d'esperar. Diuen de Sant Joan que té vuitena, l'espai que tenen els sants més emblemàtics per justificar el retard en la felicitació per la festa. Que sempre n'hi ha que no hi pensen. Calor forta i ambient assolellat és el que anuncien la majoria de pronòstics i calendaris per al mes de juliol, que començarà diumenge que ve. En aquest temps no convé exposar-se massa al sol. El ple de la lluna serà dissabte, dia 30, a les 3 hores i 49 minuts. Predominaran els vents de component sud, migjorn i xaloc, amb molta calor. De feines, sempre n'hi ha. Sembrau cada quinze dies els ravenets, de tal manera que en pugueu collir regularment. En regadiu podrem fer les últimes plantacions respectant la rotació de cultius i procurant treure tota l'herba que sigui possible.

K K K
ARRIBA SANT PERE. Convendrà que pel patró dels mariners, divendres 29, faci el temps estirat que demanen els refranys. Boires per Sant Pere, maten les oliveres pronostiquen les dites. I un altre refrany assegura que cada any, Sant Pere, un se'n queda ja que existeix una creença popular que aquest dia s'ofegarà una persona. En aquesta època de l'any arriben les figues flors més primerenques. Si anau a la figuera les podreu provar, en competència, això sí, amb les mèrleres i els busquerets, que saben prou bé que les figues ben clivellades i amb el capoll tort són les millors. Esperem que l'anyada sigui bona, igual que la collita de prunes de Sant Joan, les pomes de Sant Guillem i els albercocs tardans de galta, que enguany n'hi ha pocs. Les tradicionals festes i processons se celebraran a Maó, Port de Sóller i Port d'Alcúdia. També n'hi haurà a Alaró, Esporles, Búger, Andratx i Escorca.

K K K
TEMPS DE SARDINADES. Sant Pere és temps de torrar sardines, escoltar havaneres i collir les tàperes. I tal com assegura el refrany del titular s'ha de sembrar la mongetera o fesolera, aquesta planta lleguminosa de tronc llarg, voluble i enfiladís, que treu unes flors blanques o liles i que ens ofereix, com a fruit, una bajoca deliciosa, un llegum blanc o roig, un poc corbat i amb una taca negra enmig de la part còncava que en castellà tant es pot conèixer com a «judía», «alubia», «garrubia» «guisante» o «habichuela». Regarem a sol post i collirem les plantes aromàtiques. Vénen temps adequats per fer melmelades i es pot recol·lectar l'ametla verda per fer gelats.

K K K
SANT MARÇAL ESTÀ DINS UNA GARRIGA. Diu la cançó, de Sant Marçal, que no pot menjar cap figa perquè no té figuera. Però destaca per la manera com aconseguí recuperar la vida a un amic seu que havia mort passant, de viatge, per la preciosa Toscana. Sant Marçal llavors decidí anar a Roma i tornà amb el bastó de Sant Pere amb el qual va ressuscitar el company. De passada, i ja que tenia l'eina, la va aprofitar per alliberar una endimoniada i reanimar un al·lot que el dimoni havia pres. Per haver aconseguit tants de miracles de cop, fou tancat a la presó i com no podia ser d'altra manera, gràcies a una intervenció divina, va ser alliberat novament. Per cert, el dia de Sant Marçal heu de guardar la carn de porc amb sal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.