algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

Al Molt Honorable Sr. Matas i a l'Honorable Sra. Estaràs

Les vostres afirmacions i declaracions que heu fet quan vos heu volgut desempallegar del consens de l'Estatut amb els altres partits, han fet una vegada més que els ciutadans conscienciats d'aquesta terra ens haguem sentit agredits en el més profund de la nostra ànima i haguem pensat que no podia ser que es parlàs amb tant de desvergonyiment ni amb tanta estultícia. També hem pensat que de cap de les maneres es podia vendre aquest petit país, aquest conjunt d'illes de l'occident de la Mediterrània a la toixarrudesa dels dirigents del seu partit que fa uns quants anys que utilitzen la mentida com a bandera i que pretenen tornar al centralisme i a l'uniformisme de les primeres dècades de la segona meitat del segle XX.

Ens voleu explicar quin sentiment d'inferioritat teniu per rompre el consens amb la resta de partits perquè no voleu que l'Estatut digui que la llengua catalana a l'àmbit territorial de les Illes tendrà la mateixa consideració que la llengua castellana? Quina niciesa o ignorància podeu oposar a les persones que viuen aquí, perquè deixin de sentir-se o bé renegades perquè pensen com vosaltres i traeixen la llengua dels seus avantpassats o de tercera categoria, perquè no voleu aplicar un dels més importants dels drets humans com és el de la igualtat?

Per què voleu imposar la desigualtat entre els parlants de dues llengües?, per què feis com els afrancesats que ràpidament es varen passar al bàndol contrari per poder seguir amb les seves prebendes i obtenir més privilegis. Com creis que vos podrà jutjar la història? Per què deis que la llengua sempre ha de ser un dret per als ciutadans, i que mai no ha de ser una imposició, si permeteu que la llengua castellana ho sigui, una imposició? Per què permeteu que la llengua pròpia d'aquesta terra hagi de seguir tenint un estatus de llengua subordinada? Serà perquè els dirigents del vostre partit la volen fer desaparèixer? Per què ho consentiu? No sabeu que els centralistes del vostre partit volen que l'espanyol a Puerto Rico deixi de ser un idioma subordinat i es converteixi en única llengua oficial, quan en aquests moments està desapareixent davant l'anglès? Per què vos deixau endur per tanta inèpcia i permeteu tanta desigualtat? Serà perquè feis cas a una colla de persones que vos donen suport carregades de prejudicis i d'autoodi?

Per què deis que aquest article constituiria un atac contra els immigrants i contra els estrangers? No sabeu que no són aquests els que protesten primer, si no se'ls ha induït a fer-ho? No sabeu que qualsevol persona que se'n va a viure en un país estranger en menys de dos mesos entén la llengua del país, si la vol entendre? No sabeu que aquest article posat a l'Estatut només obligaria tot el personal de l'Administració, que com a mínim l'entengués i que la resta de la gent deixaria de veure el català com a una nosa?

Per què deis que no hem tengut mai conflicte lingüístic? Serà perquè sou de les persones que vos passau ràpidament al castellà. Només les persones que han fet aquest acte de submissió no han tengut conflicte lingüístic. Sabeu que l'ús de la llengua catalana es va perdent a marxes forçades? Estau contents de saber-ho? Era això que desitjàveu? Sabeu que estau en el bon camí? Sabeu que entrareu a la Història com a dirigents d'un Govern que va permetre el genocidi lingüístic del seu poble? Sabeu que encara sou a temps de canviar el curs de la Història? Només heu de reflexionar, heu de pensar qui sou, d'on veniu, cap a on anau, deixar de seguir estant mal aconsellats i actuar en conseqüència. Esperem que un raig d'intel·ligència, d'equitat i d'honradesa vos il·lumini. Igualment haurà d'il·luminar els dirigents del PSIB i d'UM, que també han consentit perdre l'oportunitat de recuperar aquest dret inalienable.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.