Traduttore, traditore

TW
0

Algú, amb la impunitat i la punteria que donen les misses dites, ha dit que George W. Bush va guanyar John F. Kerry -te'n recordes?; era la gran esperança blanca demòcrata, tan fi i prometedor, ell, amb les inicials adequades i llamineres per a Europa- perquè Kerry era -és!- massa tocat i posat i Bush va sebre connectar per enèsima vegada amb el votant comú. Ops, m'agrada que em facis aquesta observació: resulta, idò, que Kerry va perdre per estirat? O potser que els 'nostres' mitjans el miraven amb certa simpatia, perquè Bush era l'energumen aquell que mal s'hagués entravessat amb el 'pretzel', amic d'Aznar i tot allò. En fi, que sigui com sigui va guanyar qui va guanyar i la resta és història. Ara, mirant Itàlia, les simpaties connecten amb 'Il Professore' davant de Berlusconi. Diumenge voten, i fa mesos que ens posam les mans al cap, demanant-nos com és possible que 'Il Cavagliere' sigui cap d'un govern a l'Europa civilitzada. Dilluns, quan Berlusconi pugui formar govern recollint aliances, l'esquerra entonarà el mea culpa universal de la renovació i sortiran analistes perspicaços dibuixant el perfil guanyador del renovat primer ministre. «Sap connectar amb el votant», per exemple. Perquè, en definitiva: qui és, el votant? El votant és qui vota, i no ho fa tothom!! A Espanya han traduït l'exabrupte llençat despús-ahir pel candidat als qui no li facin costat com a «gilipollas» (sic), una paraula molt més gruixada que la literal i nostrada «collons». Posat en boca d'un polític, sigui com sigui, a mi em sona més greu la traducció castellana que la translació directa al català, i encara es fa més tova, la paraula, sentida que escrita. És més popular. El diari El Punt la va traduir com a «torracollons», més intel·ligible per al lector del Principat -i potser més acostada al sentit de l'expressió, tal vegada.

El fet és que si ens haguéssim de guiar pel to de les informacions que ens arriben, el tiet Silvio fa mesos que hauria d'estar fora del poder -com a mínim-, i resulta que es torna a presentar a les eleccions. Artistes com Nanni Moretti, Roberto Benigni, Sabina Guzzanti o Adriano Celentano s'hi han posat en contra. I això és el que ens arriba a través de pràcticament tots els canals. No sabem com respiren, però, ni si els qui voten són d'aquells que tan bé coneixem per aquestes contrades: després d'una majoria absoluta, ningú sap com pot ser que...

Grandeses de la democràcia: el meu negre em diu que per molt que des d'aquest bocí de diari dubtem de la flaquesa de Berlusconi -sap que tenim una habilitat especial per haver votat el perdedor, en qualsevol circumstància-, a Itàlia passarà el que hagi de passar. Aixecam la incògnita: quan hagin transcorregut tres mesos, tothom haurà pronosticat el resultat de diumenge. Aquí queda, però, blanc sobre negre, la incògnita: Prodi, dius? Sense ser italiòleg, dubt... Silvio és una estrella; Romano, només un polític.