Qui estima Mallorca la inverteix

TW
0

La més important mostra de cultura popular de Balears és la Fira d'Abril que normalment se celebra el mes de maig, i que està patrocinada per un constructor. L'entitat privada que congrega més gent de forma sostenguda durant l'any, en una expressió mescla de cultura popular de masses i d'espectacle, és la Societat Esportiva Mallorca (SAE) dins de la qual un dels accionistes més importants és un constructor. El promotor immobiliari de la Fira ofereix com a producte més genuïnament distingit la construcció «d'adossats», que és la forma de construcció que consumeix més territori i que és més injust socialment perquè entre tots pagam una part important del finançament de les infraestructures generals que requereixen aquests tipus d'urbanitzacions. Coneixedor de l'èxit sociològic d'aquest tipus d'habitatge, recobreix l'oferta amb una hàbil caracterització publicitària que s'avé a la perfecció amb la forma de pensar de la classe mitja que adquireix els seus productes que esdevenen símbol de prestigi. Dóna noms a les urbanitzacions a mode de signatura particular, sovint en mallorquí, tot i que, naturalment, a la publicitat que fa de cada promoció el català queda reduït estrictament al nom, que esdevé la simple marca comercial despullada de qualsevol significació. Per altra banda, el promotor adquireix prestigi i reconeixement social, a banda del professional, a través de dues vies. Una, oferint mostres públiques del gust pels cavalls, entroncant amb part del comportament tradicional d'aquells empresaris enriquits que gaudien, i gaudeixen, de la mateixa afecció pels cavalls com a símbol de l'estatus social, si bé enlloc del trotons -que seria la forma tradicional- utilitza altres fórmules d'exhibició dels cavalls més en consonància amb el gust del «nouriquisme» local. Dues, recobreix la marca corporativa amb l'edició d'una publicitat extremadament luxosa, i molt ben executada tècnicament, que se sols inserir als diaris com a revista, la qual transcendeix la pura propaganda per ajudar -amb entrevistes, reportatges... que no tenen res a veure amb la venda- a crear-li més imatge de distinció. Una distinció que se tradueix, llavors, en el reconeixement de la seva capacitat d'interocució política i social que, al capdavall, és el reconeixement general.

L'altre promotor immobiliari, que és accionista de la SAE que empra pels seus espectacles de pagament una instal·lació pública que l'Ajuntament de Palma li ha cedit a tal efecte, manté, segons les cròniques, una considerable activitat de mecenatge de la cultura més elitista, fruït de la sensibilitat que per a les arts pareix tenir. De forma que pel fet de ser accionista futboler li han donat una evident projecció mediàtica, alhora aconseguint també a través de la connexió amb la distinció de les elits lletraferides una, per així dir-ho, «bona premsa», fins ara almanco. És ell el promotor que aquests dies s'ha sabut que impulsa una part (Son Sardina: camp de golf, dos hotels...) del macroprojecte d'urbanització de tota la zona que fa anys que algú (perquè això no s'improvisa) decidí per a la part nord de Palma, ja que el creixement cap a llevant no dóna massa més de sí i cap a ponent ja està definit. Era a on quedava per fer negoci immobiliari i a fe que s'hi estan posant. El camps de golf i els hotels no són més que l'especialització de la zona concreta, la qual s'emmarca dins tot el conjunt a on ja s'hi veu clarament el disseny: hospitals -privats i més tard el públic-, polígon -enorme- de serveis, scalextric per ordenar l'allau de cotxes, eixamplament de carretera que va a la UIB però que no se fa perquè hi vagi sinó per donar entrada a les futures urbanitzacions, futur metro i segon cinturó que facilitaran encara més la urbanització...

Cada un dels dos promotors ha aconseguit, a l'estil i àmbit que li és propi, no només un enorme èxit professional sinó una considerable dosi de reconeixement social. N'hi ha d'altres semblants, però ells dos són el paradigma. És molt curiós. Perquè el seu èxit professional ve gràcies a la desaparició de les últimes deixalles de la Mallorca sociològica i territorial històrica. Cosa que segons cert pensament amb pretensions generals, qui estima Mallorca no la destrueix, els hauria de condemnar a dur en el front l'estigma del rebuig social. En canvi, obtenen el reconeixement. Deu ser que qui estima Mallorca la inverteix.