El joc de les cessanties
«Partir és morir un poc», un vers que ha fet fortuna immensa al llarg dels segles XIX i XX. Ara ja ningú no el cita, ni tan sols en els acomiadaments d'alta tensió sentimental. Però és que fa molt temps que la gent, fins i tot la gent culta, no sap versos de memòria. Ara el personal es mou a cop de dada concreta, d'estadística, de calendaris de prioritats, de cançons de Julio Iglesias i d'interessos opacs. Tot canvia, dins el món, però record que Miquel Villalonga, en la seva única col·laboració a la revista El Escoria, dirigida per Dionisio Ridruejo, contà una curiosa anècdota relativa a l'autor del vers en qüestió, del qual ningú mai no recorda el nom. Sembla esser que treballava en un ministeri de París quan li arribà una d'aquestes cessanties provocades per un canvi de govern. Don Benito Pérez Galdós ha creat situacions i personatges immortals a partir d'aquesta alternància de poder que commou les canyeries i els llanterners dels ministeris madrilenys i arriba a capgirar la moral de la de Bringas, per exemple, de nom Rosalía. No hi ha cap motiu per pensar que en aquella avinentesa, per devers echarmant París de la Belle Époque, la cosa pogués resultar més simpàtica. Fet i fet (i puc parlar per experiència), aquests canvis no solen agradar a ningú. Però en el cas del poeta francès la situació era fins a un cert punt angoixant. Li arribava l'acomiadament, vaja, l'atur, quan l'home ja no tenia edat ni forces per inventar-se una nova professió. Amb la poesia, com saben beníssim els contertulians que m'escolten, no havia fet coure l'olla de la deliciosa cuina francesa casolana. I arrambava de la taula de treball les pertenences que se n'havia d'emportar quan el ministre el va cridar al despatx. Na Fiona Campbeles mostra sensible al darrer gest del poderós:
També a Opinió
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.