muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
14°

Fills vertaders de Mallorca

La sovint subtil i a vegades descarnada discriminació envers els xuetes està morint a lloms del progrés cultural, econòmic i social de Mallorca. Però queda la reflexió de per què ha existit aquesta vergonya col·lectiva durant segles. La primera causa del final de la discriminació és la pèrdua de poder i d'influència de la noblesa, que mantenia el poble en la ignorància. Atiaven l'estigma xueta per mantenir domat el poble. Negant-los a ells, els nobles obtenien la seva afirmació i la submissió dels seus inferiors. No hi han déus sense dimonis, i aquell poble ignorant s'acabà creient que els il·lustrats i laboriosos xuetes -el contrapunt dels indolents aristòcrates- eren el seu Belcebú.

Però devora la noblesa, altres estaments han tingut una substancial pèrdua d'influència o han canviat profundament. És el cas de l'Església catòlica, la qual durant centúries ajudà l'aristocràcia en el manteniment del poder i jugà la carta demagògica antixueta. Però el factor essencial que ha convertit a hores d'ara aquesta marginació en anècdota és la gran transformació econòmica a l'empara del turisme. Mallorca ha deixat de ser una societat tancada i dominada. Les allaus migratòries també han transformat la societat. I des dels anys 60 cada cop són més els illencs de socarrel amb formació cultural sòlida que han deixat de banda els vells prejudics i estigmes marcats a ferro dins les consciències dels padrins.

Arraconat el poder botifarra, i amb el poble conscient de la seva personalitat i desitjos d'autogovern, la qüestió xueta ja no té sentit. Ja ni val la pena parlar de col·lectiu diferenciat perquè tots som mallorquins amb els mateixos anhels de llibertat i igualdat davant la llei.

Però l'illa deu un reconeixement a aquestes persones. Les quals, tot i les injustícies patides, sempre han quedat entre nosaltres, amb la tossudesa dels valents, generació rere generació, humiliació rere humiliació. Són més mallorquins que ningú. I aquesta terra, sovint madrastra dels seus fills vertaders, els deu un desgreuge que enalteixi el seu sagrat honor.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.