Avui dissabte, si el temps ho permet i l'autoritat no ho impedeix (i al pas que anam, res ens pot estranyar, ja), tendrà lloc a la possessió de Miramar, que si no sonàs tan cursi diríem que és un marc incomparable, però vaja, de ser-ho, ho és, l'acte de celebració dels 40 anys de l'Obra Cultural Balear, Una de les associacions civils amb una trajectòria més dilatada.
L'acte, a banda de permetre'ns gaudir de tot un horabaixa a Miramar, comptarà amb una variada oferta d'actuacions musicals i d'exposicions sobre la història de l'OCB. O sigui que si estau llegint això avui dematí, encara sou a temps de pegar un bot a Miramar i passar un jornada alegre i distesa.
A més a més, la jornada tendrà un component d'homenatge als socis fundadors de l'entitat, amb la presència física dels que són vius i el record viu dels que són morts. De la mateixa manera, l'OCB retrà homenatge als socis que duen més de trenta anys donant suport a l'associació.
En definitiva, un dia ben especial per a tots els socis i amics de l'OCB, perquè a Miramar hi podran resseguir el fil històric de l'entitat. Un fil que els conduirà des que va ser creada per un grup de prohoms que, en ple franquisme decidiren associar-se per treballar en favor de la llengua i de la cultura pròpies d'aquesta terra, fins als nostres dies. Passant, però, per la lluita en favor dels drets col·lectius del nostre poble, les campanyes de normalització lingüística, de reclamació de mitjans de comunicació fets des de Mallorca, per a Mallorca i amb la llengua dels mallorquins, els cursos de català per a adults i, les diades per la llengua i la cultura, que han estat punts culminants de la mobilització social en favor del català a Mallorca.
Però parlar de l'OCB és parlar sobretot de futur. I així
s'encara aquesta celebració del 40è aniversari: en clau de
futur.
L'acte de Miramar serà un acte amb fort contingut històric, però
serà al mateix temps, una crida a la incorporació de les noves
generacions de mallorquins al projecte que representa l'OCB.
A la roda de premsa de presentació del 40è aniversari de l'OCB, n'Aina Moll, una de les sòcies fundadores (per bé que era molt joveneta aleshores) digué que a l'entitat hi ha hagut tres generacions: la que treballà en la fosca nit del franquisme, la que ho feu durant els anys de l'anomenada Transició i la de l'època democràtica. Aquesta darrera és la que avui té a les seves mans el testimoni de la defensa de la nostra identitat col·lectiva i és a la que correspon continuar treballant. Però al mateix temps, cal que la quarta generació comenci a veure i a trobar en l'OCB un espai per a desenvolupar el seu compromís (desgraciadament encara necessari) amb la nostra terra.
Cal començar a dissenyar l'OCB 4.0.
L'OCB, durant les seves quatre dècades d'existència, s'ha sabut
adaptar amb admirable habilitat i agilitat a cada moment històric,
l'ha sabut interpretar i ha estat capaç de saber-hi treballar.
Aquest és un bon motiu per tenir-la com a referent, però n'hi ha
més: l'OCB és una entitat prou sòlida, sembla com si sempre hi hagi
estat i com si hi hagi de ser sempre. Però els joves que estimen
Mallorca han de tenir en compte que l'OCB del futur serà la que
ells vulguin que sigui. L'OCB 4.0 serà allò que els seus socis
decideixin que ha de ser.
I, és clar, parlar de futur, parlar de renovació, vol dir parlar dels Joves de Mallorca per la Llengua, perquè els i les joves que el formen són qui millor representen el futur i perquè la continuïtat lògica de la seva militància (i independent de la militància política que decideixin tenir o no tenir) és l'OCB.
Avui serem a Miramar per repassar el passat i preparar el futur.
Demà serem a Sóller, amb els Joves de Mallorca per la Llengua.
Per no perdre el tren de la història.