nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

El factor econòmic

Les pròximes eleccions autonòmiques poden venir condicionades per un fet que encara no s'ha produït però que pot tenir efectes en l'electorat: l'imminent i ara per ara quasi inevitable guerra de l'Iraq. Tal com passà després de la guerra del Golf ara fa una dècada, és possible que hi hagi una crisi econòmica no gaire llarga però sí intensa. I les Balears saben en pròpia carn el que són aquestes coses, tant des de la perspectiva econòmica com política. Les conseqüències balears de la guerra del Golf foren Brokerval, Bon Sosec i el cas túnel de Sóller. La sobtada i dura bufetada del bienni negre 92-93 fonà empreses dedicades a la pilotada especulativa, a la venda de tombes privades a cinc milions de pessetes i a la construcció de túnels sense haver-hi un duro en el calaix. I d'aquí a uns mesos també pot venir la recessió. És cert que el sistema té cada cop més mecanismes de control i que les davallades són més suaus i controlades. També és veritat que si les previsió d'arribada de turistes disminueix, molt pitjor ho tindran altres països competidors, com és el cas de Turquia, el nord d'Àfrica o fins i tot l'insegur Adriàtic.

Pero el Pacte de Progrés ha de ser conscient "i ha de preparar el seu discurs electoral" mirant cap a un 25 de maig del 2003 en què és molt probable que hi hagi exhibició d'hotelers plorant, menys perspectiva de negoci al comerç i la petita empresa i una certa pujada de l'atur. Això diu la lògica. Una lògica que apunta una nova pujada espectacular de l'economia occidental per al 2004 si Bush aconsegueix el seu objectiu de fer-se seu el control de l'Iraq de manera directa o mitjançant titella, ja que en el subsòl de l'antiga Mesopotàmia hi ha el 20 per cent del petroli mundial.

Però enmig, just enmig, s'hi troba la glopada de la guerra i, poc després, les eleccions autonòmiques. Si Bush ataca enguany o, com a molt a principis de l'any que ve, el semestre següent sera tens i difícil. El Govern Antich té temps d'articular el seu discurs, tranquil·litzador, ponderat i que faci mirar la gent cap al futur amb la seguretat del mig termini. Per la seva banda, el PP tendrà la gran oportunitat d'intentar fer veure que el Pacte ha «contribuït» a la mala conjuntura. I tots es dirigiran a uns empresaris, professionals i treballadors preocupats per l'alentiment.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.