algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

Europa davant Iraq

De les moltes maneres de fer aquest món més perillós i inestable, la més ràpida i cruenta és la que caracteritza l'etapa Bush, amb l'aquiescència de bona part del poble americà. A quasi un any dels atacs contra l'Afganistan i després d'haver-hi implantat un govern tan submís com ineficaç, ja tenim dret a preguntar-nos quines aportacions ha fet Bush a la pau mundial. Els primers indicis dels nous temps els podem llegir en el creixement de la tensió en tots els països i les comunitats islàmiques, on ha arrelat un ressentiment contra els EUA "i contra occident per extensió", que no és, precisament, una garantia de pau en el futur. Bush no només vol que el seu país sigui el gendarme del món, sinó que vol que ho sigui amb una arrogància i una altivesa que fins i tot ja molesta els seus tradicionals aliats.

Només Blair, que oficia d'escolanet en la tràgica cerimònia preparatòria de la guerra, dóna suport, en el si de la Unió Europea, als EUA en la desvergonyida campanya per justificar els futurs atacs. Els països de la Unió Europea que ara es manifesten reticents a la bel·licositat de Bush, haurien de mostrar, per una vegada, una personalitat política que els permetés distanciar-se d'una actitud tan perillosa per a la pau mundial. La Unió Europea, si es vol guanyar el respecte del món, ha de construir aquesta personalitat política pròpia i ha de renunciar per sempre al rol subsidiari que ha jugat als darrers temps, fins i tot en afers europeus "recordem els conflictes de l'antiga Iugoslàvia.

Europa no pot donar suport a una política que té per objectiu fer indiscutible l'hegemonia dels EUA en el món. No pot embarcar-se en una aventura per la qual se senten afectats, en una mesura major o menor, tants de milions de ciutadans. Després de la reacció a l'Afganistan i de l'engany que Washington ha fet víctimes els palestins, al món islàmic li vessen els motius de ressentiment, que són, sens dubte, els que fan possible el sorgiment de moviments terroristes. Que Bush no pugui entendre les causes del terrorisme no explicaria que Europa, que lamentablement les ha d'entendre, fes costat a Washington.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.