algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
15°

Foravila i els camps de golf

Sembla que el Consell de Mallorca opta per la no prohibició de la construcció de nous camps de golf i deixa via lliure a la seva proliferació, això sí, sense oferta complementària associada, almanco en una primera fase. Unió de Pagesos tot d'una ha aixecat la veu mostrant la seva oposició i demanant una normativa més restrictiva. I és que els camps de golf produeixen bàsicament dos perjudicis a l'activitat agrícola. En primer lloc retiren del mercat productiu unes terres que deixen d'estar a la disposició dels pagesos pel seu conreu i en segon, consumeixen una gran quantitat d'aigua que, a una illa com Mallorca que en té poca, és un bé escàs i molt apreciat.

El primer argument, la minva que provoca al total de terres d'ús agrícola, sembla una cabotada a molta de gent, ja que, argumenten, en aquests moments l'activitat agrària no és rendible i, per això, consideren adient baratar-la per l'esportivo-recreativa que representen els camps de golf. En aquest raonament se li poden fer dues objeccions. La primera és que no es poden ficar dins un mateix sac tots els subsectors de la pagesia i, si bé és cert que n'hi ha alguns d'escassa rendibilitat, n'hi ha d'altres, com el del vi o el de la producció d'hortalisses que gaudeixen de bona salut i que en un futur no gaire llunyà poden haver de menester ampliar la seva producció. En segon lloc, cal adonar-se que vivim en uns temps de grans canvis. Fa menys d'un segle els hereus consideraven una desgràcia que els tocassin les terres d'arran de mar per ser les menys productives, però de cop i volta passaren a ser les de més valor degut a l'esclat del turisme. Així que no és cap animalada que després d'haver urbanitzat la major part de la costa i part de l'interior rpreservem el territori rural que encara ens queda per a necessitats futures, tot considerant que el turisme ja representa més del vuitanta per cent del producte interior brut de les Illes Balears i que és millor orientar el nostre creixement cap a altres sectors.

El segon és fins i tot més evident. Mallorca pateix sequeres cícliques. Possiblement pel que fa a l'aigua ja fa estona que hem passat la línia de la sostenibilitat. La salinització dels pous i la manca de pluges ja ha provocat la que es va anomenar operació vaixell, que consistia a dur aigua en vaixell des del continent i la construcció de plantes dessaladores, que ens solucionen el problema de l'aigua traslladant-lo al de l'energia, ja que la potabilització de l'aigua de la mar requereix unes quantitats immenses d'energia elèctrica. Així que, talment ha fet el govern central amb la llei d'estabilitat pressupostària, que obliga les distintes administracions a treballar només amb els seus ingressos, es fa necessari un pla d'estabilitat de l'aigua que ens faci prendre consciència que hem de comptar només amb l'aigua de què disposam. I una part d'aquesta és la depurada. L'actual legislació obliga que els camps de golf nous s'hagin de regar només amb aigua depurada. Però aquesta aigua sol ser pública, degut que prové majoritàriament del tractament de la de la xarxa de clavagueram dels distints municipis. Per què es demanen els pagesos, carregats de raó, l'administració ha d'assignar aquestes aigües als camps de golf en lloc d'oferir-la als pagesos perquè la gestionin a través de comunitats de regants?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.