La visita que ha fet a Malta la delegació balear encapçalada per Pere Sampol va molt més enllà d'un, per altra banda, molt importnat apropapent cultural entre illes de la Mediterrània amb objectius comuns. Malta serà d'aquí a dos anys membre de ple dret de la Unió Europea amb veu pròpia i les Balears han de saber entendre i valorar aquest fet. En aquest sentit, i per a moltes reivindicacions, Malta pot ser una gran punta de llança per a les aspiracions del nostre Arxipèlag. Entre d'altres coses perquè els maltesos comprenen perfectament què és la massificació, l'urbanisme desfermat, el consum de territori a mesura que s'incrementa la població, la manca d'aigua i, sobretot, els patiments de les illes dins un món cada cop més continentalitzat.
La presència maltesa a Brussel·les pot ser molt important per a les Balears si saben aprofitar les seves cartes. I d'això es tracta. Ningú no comprèn millor una illa que una altra illa. I en aquesta línia s'ha mogut la vicepresidència econòmica de Pere Sampol. Per tant, les ajudes que ara puguin oferir les Balears a Malta es poden convertir en importants beneficis d'aquí un parell d'anys. En les relacions directes amb Malta, sembrar ara és recollir demà, quan la Unió Europea hagi veritablement de fer front al problema dels insularismes.
I les Balears han patit massa greuges al llarg de la seva història per no aprofitar ara al màxim aquesta oportunitat d'etrènyer relacions amb una illa independent. No oblidem que una Unió Europea que aposti perquè les seves illes superin l'actual situació d'inferioritat pot suposar un pas d'enorme transcendència de cara al futur.