Les dades dels primers vint dies de novembre, tal com informàvem en l'edició d'ahir, indiquen que l'atur continua creixent a les Balears en ple mes de novembre d'una manera molt alta respecte de l'octubre. Aquests índexs vénen a unir-se als mals resultats de l'economia nord-americana els darrers mesos, la qual cosa vol dir que és possible que ens trobem en l'inici d'una certa recessió. Tot i així, no s'ha d'oblidar que les Balears sovint han patit menys que altres indrets l'impacte de la crisi, i tot fa pensar que aquesta vegada passarà el mateix. També s'ha de veure que el ritme de creixement dels darrers anys ha estat altíssim i que, per tant, entra dins la lògica econòmica que ara vénguin moments de refredament, que s'han de sumar a la crisi de les companyies aèries i tal volta del turisme a causa de l'atemptat a les Torres Bessones. Però la configuració de les Balears com una destinació segura i el fet que el conflicte de l'Afganistan es vagi resolent a poc a poc fan pensar que la recuperació econòmica arribarà de mica en mica, encara que sense l'eufòria dels anys anteriors.
Un altre factor a analitzar és el de la construcció i els efectes que puguin tenir sobre aquest mercat tant la moratòria urbanística com una certa caiguda de la demanda. Però encara és prest per veure el comportament de la segona locomotora de l'economia balear, perquè els constructors encara tenen en marxa molts dels projectes aprovats abans de les mesures restrictives acordades pel Govern i pel CIM.
En definitiva, allò que preocupa és que en només vint dies de novembre hi hagi uns 8.000 aturats més. Això és el més preocupant i la dada objectiva que demostra que els polítics i agents socials han d'estar a l'aguait. Les coes han tornat a l'Inem i al carrer es respira ja una mica d'incertesa sobre el que pot passar. De tota manera, l'índex de població ocupada és tan alt que mai la maquinària econòmica no havia funcionat amb tanta força a l'Arxipèlag com en aquests moments. D'altra banda, la pròxima entrada en vigor de l'euro no mou al pessimisme, sinó tot el contrari, encara que és segur que els ritmes enfollits de creixement dels darrers anys aquesta vegada s'apaivagaran.