Perversitat?

TW
0

Fora Mallorca estant, visc amb encara més distància la repesca del senyor Quetglas. He llegit que «era d'esperar», «estava cantada» i altres pronòstics a posteriori per l'estil, que fan del senyor Ferrer un okupa feliçment desallotjat en nom de l'ordre «natural». Home, no tant: que era una espècie rara en la política, sí; que la política només poden fer-la els massa «ambiciosos», és una veritat imdiscutible, però no inamobible ni eterna. En això rau el canvi promès i previst, i no en aquest hiperbòlic moviment per deixarho tot igual que ens han venut.

De qualsevol manera, cap de les manifestacions fetes arran de la dimissió té la dimensió surrealista de la del ministre desaprofitat. No és la hipocresia de retreure manca d'obres que ell tampoc va fer i que ara torpedeja des del Madrid dels seus somnis, no; ni la reiterativa cançó de l'olla de garagols i demés tonades habituals, com tampoc el seu coneixement i maneig de la «quintacolumna» que deixà ben «col·locada» en totes les conselleries (i perquè els tribunals li aturaren els peus, que si no...), però especialment arrelada dins els corporativisme dels tècnics d'obres públiques. No, res de tot això defuig del que s'espera, segons precises instruccions recollides en el Manual de l'oposició natural al pacte contranatura. El que ja només pot fer qualcú carregat de tant odi que no li importen els medis utilitzats, és l'encendre foc vora la benzinera dels sentiments primaris. Perquè és perillós atiar la recança de les illes menors cap a l'omnipresència mallorquina. És vera que ara no hi ha cap menorquí en el Govern, però, si no em falla la memòria, tampoc hi ha cap manacorí, i són molts, ni cap alemany, i són més. Aquesta pretensió de perversitat estratégica resulta, a més de perillosa, infantil pel que l'emet i infantilitzadora pel suposat receptor.

Sortir de l'illa permet visitar exposicions «difícils»: aquelles que pretenen aportar quelcom més que una dosi d'esteticisme neutral, còmode per l'espectador però, sobretot, còmode a la institució que la programa. Difícilment veurem al Solleric o a La Misericòrdia una exposició que inclogui el cartell «Deixau la por al roig per a les bèsties amb banyes», imprès a França el Maig del 68, que es mostra al MACBA dins l'exposició Antagonismes; un recull d'obres d'art crítiques i compromeses amb els conflictes socials. De fet, tampoc a l'Ajuntament de Barcelona els degué perèixer un recull «convenient» per a la ciutadania i no han editat més catàleg que un fulletó de vuit pàgines amb blanc i negre i sobre paper de diari.