Apunts per a un debat sobre la immigració

TW
0

Aquests dies es celebra a Lluc la dessetena edició del seminari Blanquerna, que enguany tracta del fenomen de la immigració i dels efectes d'aquest, respecte de la identitat. El Grup Blanquerna, en els seus devuit anys de feina, ha esdevingut un referent per al nacionalisme i és lògic, per tant, que es preocupi de reflexionar al voltant d'una qüestió que preocupa i interessa a amplis sectors del nacionalisme mallorquí, que, de sempre, ha estat de base progressista.

Voldríem des d'aquí fer la nostra modesta i inacabada aportació al debat que hi haurà aquests dies a Lluc, en forma de reflexions que només formularem, perquè cada una d'elles donaria per un article sencer: "En primer lloc cal aclarir que quan parlam d'immigrants parlam d'aquella gent venguda d'un altre país i que s'estableix al nostre. Vull dir que ens referim a tota la gent venguda de fora del nostre país, independentment del seu estatus econòmic o de si han vengut a la recerca de feina, de millor clima, de més tranquil·litat, etc.

"Tot i amb això, és evident que una de les causes que provoquen l'Emigració-immigració és, sens dubte, la pobresa dels països de l'anomenat tercer món. En aquest sentit és bo recordar una vegada més que la pobresa d'aquests països no és casual, té uns orígens que cal buscar en el primer món.

"A Mallorca, el fenomen de la immigració no és, ni molt menys, un fenomen nou, des de fa molts anys, Mallorca ha rebut gent venguda de fora.
"És important destacar que la immigració, mentre es contempla com un fenomen individual no causa cap problema rellevant, aquell individu o aquella sèrie d'individus que arriben a un lloc, que no és el del seu origen, amb la intenció d'establir-s'hi, s'integren plenament i assumeixen els valors culturals i identitaris del seu nou país d'una manera gens traumàtica. En canvi quan parlam de col·lectius prou nombrosos d'immigrants, existeixen tata una sèrie d'alteracions en el procés d'integració. Moltes vegades la pertinença a un col·lectiu nombrós d'immigrants sumat al desarrelament que implica el ser a un país distint del propi, fa que el mateix grup, o els elements més integristes del mateix, impulssin la majoria cap a la guettització.

"Em sembla bastant clar que des de les institucions públiques i des dels partits polítics, no han sorgit, de moment, propostes realistes per afrontar una qüestió de la dimensió que té avui la immigració. Una bona mostra és el discurs fat i buit que va fer fa pocs dies el president Antich. Una altra mostra molt més lamentable és la posició fonamentalista del govern espanyol i els tics imperialistes que ha demostrat en la discriminació en el tracte de la immigració africana respecte de la sud-americana.

"I arribats aquí, un apunt obvi, però necessari: els immigrants han de tenir tots els drets i tots els deures de la resta de ciutadans.
"Cal veure també per quin model de convivència (al cap i a la fi aquesta és la qüestió principal) pel qual s'opta: la diversitat, el mestissatge, la multiculturalitat, l'assimilació, la guettització... Des del meu punt de vista pens que s'ha d'optar per un model de total respecte a la diversitat i per la adopció d'una mena d'estàndart d'interrelació, la base del qual serien, lògicament, els trets culturals i identitaris propis de la terra d'acollida, del país on s'ha de produir aquesta convivència. És a dir que cadascú té dret a conservar la seva llengua, cultura en un sentit ampli, religió... i ningú ha de ser discriminat per raó del seu origen, del color de la seva pell o qualsevol altre motiu. Però tothom, ha d'assumir la llengua i la identitat del lloc que l'acull i aquests han de ser els instruments transversals de comunicació i convivència per a tots i totes.