nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Millor poeta que articulista

En Nadal Batle ha estat una de les persones més influents en el futur immediat de Mallorca, i això, juntament amb la seva militància felanitxera i catalana, el seu cervell privilegiat i el seu caràcter esquerp, li han valgut més enemics dels que mereixia. Documenta Balear, de la mà d'en Joan Mir, ha publicat un volum que recull alguns dels articles escrits per Nadal Batle a Diari de Balears, titulat com la seva secció en aquestes pàgines, El Mal Bocí. El llibre té un defecte "no recull la totalitat dels articles de Batle" i dues virtuts: la primera és que serva una part de la bella, potent i magnífica literatura que contenen els articles publicats en aquest diari, i la segona que ha servit per posar damunt la taula de l'actualitat l'interessant debat sobre la figura de Nadal Batle.

Encara és prest per valorar, en tot el seu abast, la importància de Nadal Batle, però només comptant que va ser qui va liderar el creixement de la UIB i la va fer passar d'atendre uns 3.000 alumnes per any a atendre'n 20.000, ja es veu que el seu impacte damunt la societat balear és gegantí. Qualsevol persona amb dos dits de front pot veure que aconseguir que una societat de base caciquil produeixi cada any uns quants milers d'universitaris ja és, en si mateix, una petita revolució.

Però a allò que anàvem, els articles d'en Nadal a Diari de Balears són una autèntica joia, una mostra de la combinació perfecta entre pensament lúcid i domini magistral de la llengua. Tan magistral que, sobretot en una terra massa avesada al «tu ja m'entens», esdevenen poesia. Nadal Batle va ser un gran intel·lectual, un extraordinari articulista i un millor poeta. I això que escrivia en prosa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.