nubes dispersas
  • Màx: 19.43°
  • Mín: 12.82°
16°

Andalusos

Marinaleda és un poble de poc menys de 3.000 habitants situat a Andalusia (Espanya) i que viu bàsicament de l'agricultura. Aquest petit municipi sevillà ha experimentat des de començaments de la dècada dels vuitanta una sèrie de transformacions espectaculars pel que fa a la propietat de la terra, que l'han convertit en una brillant anècdota i que han fet realitat aquella vella consigna de «la terra per a qui la treballa». «Andalucia entera como Marinaleda!» cantaven els Reincidentes.

Bona part de la «culpa» que Marinaleda sigui un municipi sense ni un sol desocupat, on 1.200 hectàrees de terra són en mans dels treballadors i on la democràcia no es limita a la participació a les eleccions, sinó que hi ha assemblees que són el màxim organ de decisió de tots els assumptes sindicals i polítics, és del seu batle, Juan Manuel Gordillo, procedent del Sindicat d'Obrers del Camp i que presideix el consistori de Marinaleda d'ençà el 1979.

En una entrevista que publica la revista Illacrua corresponent als mesos de juliol i agost, quan se li demana que es pot fer des de Catalunya per ser solidaris amb Andalusia, Gordillo respon: «Crec que heu de lluitar perquè Catalunya sigui lliure, ja que així contribuïu que Andalusia també ho sigui. La solidaritat es fa des de cada lloc. Internacionalisme i nacionalisme no són coses tan diferents, però estam patint un discurs molt reaccionari en aquest camp. La millor forma de ser solidari amb un altre és combatre l'enemic que està aixafant també l'altre...». Ens entendríem aviat amb gent com Gordillo. Encara que no parlem la mateixa llengua.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.