L'herència cultural de Jeroni Marquès

TW
0

Jeroni Marquès Sintes ha mort prematurament. La raça humana, sempre que es produeix un decés, tant si es dóna a la joventut com a la pura senectut, acostuma de lamentar-se de la prestesa amb què arriba la parca. És clar, no ens agrada que ens atenyi, i quan, ineluctablement, ens caça, el plany elegíac hi és indefectible. Però bé, en el cas del senyor Marquès aquesta prestesa em sembla, no pas una simple retòrica funerària, sinó una veritat en termes d'edat. Tenia, a l'hora del traspàs, 63 anys, bastant per davall de l'esperança de vida que ens prometen les vanitats sanitàries de la nostra latitud.

El pitjor de la mort és sempre que resulta inoportuna i frustrant. Trenca il·lusions, interromp projectes, malmet esforços. I així, el senyor Marquès, un home que va estimar el teatre, ha fet un mutis just quan la societat menorquina havia encetat un debat interessant i necessari sobre el futur a Menorca del més vell "i potser el més noble" dels espectacles. Tota una biografia consagrada al teatre, fent-ho amb dignitat impecable i curull de sentit de l'estètica escènica, és raó a bastament per recordar-la.

Uns defensen la funció social del teatre; altres s'inclinen més tost per la funció de l'entreteniment "un entreteniment ben fet, és clar. En aquesta petita controvèrsia, el senyor Marquès es decantà pel segon criteri. Per mi que, amb aquesta opció, demostrava una certa intel·ligència subtil, taujana fins i tot. Qualsevol teatre d'evasió, si s'assenta en postulats de dignitat, com era el seu cas, acaba complint encomiàstiques funcions socials, tan necessàries com les formes teatrals carregades de grans tesis. Altrament, abrandar, sense cap especificació explícita i concreta prèvia, el concepte de funció social del teatre, té un final assegurat: el tedi més horrorós, l'ensopiment més aclaparador. Vull dir que condueix a engreixar allò que, una mica inextricablement, s'anomena «crisi del teatre».

Doncs bé, amb el seu criteri teatral ben assumit, el senyor Marquès es va passejar un gavadal d'anys pels escenaris d'arreu de les Balears. Potser ha estat la seva companyia "Nura, se'n deia" la més viatgera, la que més abundosament ha trescat, aixecant aplaudiments generals, si més no per la inqüestionable dignitat de l'encarnació del fet teatral que imprimia als treballs de director i d'actor.

Açò, per una banda. Per l'altra, l'herència cultural que ens ha deixat té a veure amb un dels més feliços miracles dels darrers anys: que el Cercle Artístic de Ciutadella, després d'una etapa de desorientació aguda, tornés a recuperar el seu autèntic to vital, la plena identitat de motor cultural. Amb ell va superar el trist paper de casino somnolent i jubilat, literalment fumat, que s'havia instal·lat en els seus salons. El senyor Marquès, en els anys de president (1986-1991), va exhumar les glòries del Cercle, i com un sant Llàtzer els donà nova vida, mobilitat i vigoria. Recuperà la secció d'estudis (avui un pulmó pletòric que oxigena la sang cultural menorquina), creà els cicles de debat sobre qüestions d'interès social, polític i econòmic que encara duren, i, sobretot, refundà els Premis Born de Teatre. Avui, amb la seva embranzida de llavors, són considerats els més prestigiosos i els més ben dotats de tot l'Estat. Un honor per a Menorca entera.

Pens que, per tal que el record d'un home o una dona no s'ensorri en la foscor funerària de la mort física, és necessari que deixem, al darrere nostre, qualque llavor de vida, una mena d'empelt. Cal que ens manqui l'egoisme de no fer res per a la comunitat. El senyor Marquès ha complit sobrerament aquest precepte.