nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 16°
21°

Endesa i el medi ambient

Una de les màximes del moviment ecologista diu «pensa globalment i actua localment». En aquests moments tenim una possibilitat de posar-la en pràctica.

No sé si estau assabentats que Endesa, l'empresa elèctrica de la qual fins fa poc era filial la mallorquina Gesa, que ara ja en forma part per absorció, té una concessió provisional del govern xilè per construir una gran central hidroelèctrica a Ralco, a la regió de l'Alto Biobío, al sud de Xile. Es tracta d'un megaprojecte valorat en quasi sis-cents milions de dòlars, que, segons els afectats, causaria un greu impacte ambiental a una zona actualment d'una gran tranquil·litat, amb paisatges d'una bellesa privilegiada situat en ple territori dels indis maputxes. Aquesta obra destruiria una àrea natural de gran importància i, a més, representaria un nou cop en contra dels indígenes maputxes, que, des de fa molts d'anys lluiten per obtenir el reconeixement de la seva singularitat per part del govern de Xile i per mantenir la seva cultura, la seva llengua i la seva forma de vida, dins el món de la globalització, que cada vegada resulta més ofegador per a les minories.

Diverses organitzacions ecologistes xilenes, un grup de particulars afectats i les comunitats maputxes lluiten contra l'execució del projecte, i ja han aconseguit que l'empresa espanyola hagi hagut de paralitzar les obres. Gràcies a les demandes judicials que se varen interposar des de 1997, un tribunal va ordenar-li aturar les obres de forma cautelar fins que no s'aclarís la situació. Tammateix no es tracta d'una decisió definitiva, pel que encara pot passar qualsevol cosa, des de l'abandó definitiu del projecte fins a la seva represa, passant per un redisseny.

Què hi podem fer nosaltres? Crec que podem fer moltes coses. La primera seria exigir a Endesa que renunciï en aquest macroprojecte. Endesa cotitza en borsa, amb una gran quantitat de petits accionistes, que són, per tant, propietaris d'una part de l'empresa i que, com a tals, tenen tot el dret del món a prendre part de les seves decisions. I si no estan d'acord amb aquesta, perfectament poden fer arribar a la direcció el seu descontent i exigir un canvi estratègic en la companyia perquè sigui més respectuosa amb el medi ambient i les poblacions indígenes no només aquí, sinó arreu del món. La segona seria obrir un debat públic sobre el tema, que permetés a la gent de l'Estat Espanyol adonar-se del que fa aquesta empresa fora de les nostres fronteres. Si se creàs un estat d'opinió en contra, seria una altra forma de pressionar Endesa perquè reconsideràs la conveniència de dur a terme aquestes obres.

Crec que si el capital és de cada dia més global, cal que també ho siguin els moviments civils. Avui ja no basta treballar per la pròpia localitat o pel propi país, que també s'ha de fer, sinó que és necessari solidaritzar-nos amb tots aquells que es veuen sotmesos a vexacions i injustícies, precisament a causa de la internacionalització econòmica. Si no existeixen les fronteres per a les empreses multinacionals, tampoc no han d'existir per a nosaltres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.