Carta als metges col·legiats de les Balears

TW
0

Com coneixereu, a la fi s'ha convocat l'Assemblea General del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB) respecte de l'assumpte de la nova seu col·legial, que es durà a terme els dies 21 i 22 de febrer del 2000, al Poble Espanyol, Palma.

En aquest moment ja és fonamental centrar-se en el debat sobre la seu i sabreu que un nombrós grup de col·legiats reclamà major participació en la discussió i la decisió de construir una nova seu que l'oferida en una assemblea de compromissaris. Mitjançant aquesta carta, pretenc transmetre-us les raons per les quals no crec que es tracti d'un projecte necessari ni idoni.

Innecessari:
1. Segons les dades de què dispòs a través del COMIB, l'ocupació global de les sales de reunió del col·legi en l'escenari més favorable per a l'ocupació (200 dies any d'activitat del col·legi) durant el 1999 fou del 47% (sala 1 del 47%, sala 2 del 20% i sala 3 del 55%). Només durant 16 dies estigueren ocupades les tres sales simultàniament. Per això no només no és necessari augmentar l'espai de reunions, sinó que podria pensar-se a reconvertir la sala 2.

2. Dels quasi tres mil metres quadrats habitables a construir en el projecte, sense comptar els aparcaments, 1.031 m2 es destinarien a serveis col·legials i 750 m2 a superfície per llogar a (sic) «entitats financeres, agències d'assegurances, sindicats mèdics, agències de viatges, etc.», amb la qual cosa el col·legi transformaria part de la seva activitat, cosa que no es concilia al meu parer amb la missió del col·legi.

3. A més, és ben conegut que el futur immediat (i de fet ja ho és), la presència i la utilització d'aquests serveis no col·legials serà merament virtual, per la qual cosa desapareixerà la necessitat de disposar de gran quantitat d'espai físic.

Inapropiat:
1. No existeix un estudi geotècnic de cimentació donat, que segons manifesta l'arquitecte, hauria d'esbucar-se l'edifici per realitzar-lo. El pressupost s'estima en el 10% del cost de l'edifici (això és almenys 60 milions), però realment és desconegut. Ha de tenir-se en compte que l'edifici està al costat de la riera.

2. No *especifica ni pressuposta el pla de muntatge, i s'ha de moblar l'edifici i vestir i dotar d'estructures audiovisuals tres sales que sumen quasi 300 m2, una sala de juntes de 65 m2 i un saló social de 62. Tampoc no es pressuposta el pla de seguretat ni el personal necessari per mantenir viu l'edifici, cosa que continuarà repercutint en els costs de quotes mensuals. Per tot això la nostra estimació inicial és que el cost de posar el col·legi en marxa és d'almenys 800 milions de pessetes, però sospitam que serà molt més.

3. No ha existit la lògica concurrència d'alternatives ni de projectes, de manera que s'ofereix aquest com a única opció a discutir.

Aquests són principalment els motius pels quals crec que la nova seu col·legial, tal com s'ha plantejat, ni és necessària ni molt menys idònia. Us record que avui, dia 22, durant tot el dia es realitzaran les votacions dels acords que hauran de ser necessàriament personals i secrets. Hi és fonamental la vostra participació.

Carlos Fernández Palomeque. Col·legiat 4898 COMIB