algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Nacionalisme espanyol

Fa uns dies sortí al diari una ressenya sobre la creació d'un nou partit polític «Unión de Centro Mallorquín». Entre els seus objectius figurava lluitar contra sardanes i castellers. Al marge que aquests objectius fan rialles jo em deman si també es proposen eliminar tot vestigi del que hàgim pogut dur a les Balears els «catalans». Així en el supòsit que guanyassin les eleccions per majoria absoluta ens podríem trobar que començassin a eliminar els més de 500 llinatges mallorquins que són topònims del Principat. Podrien eliminar la història des de Jaume I passant per Ramon Llull, Anselm Turmeda i tants i tan il·lustres mallorquins que per ésser-ho es consideraven i amb raó catalans de Mallorca, encara que la consciència d'això ens l'han feta perdre diferents règims espanyols, sempre interessadament i per una raó ben senzilla: dividir i vèncer.

El més curiós és que els castells tingueren origen al País Valencià i que els seus homòlegs valencians «UV» pretenen no ésser catalans i per altra banda les sardanes en els s. XIV i XV es ballaven a Pollença encara que els donaven el nom de Ball Rodó, com figura a la Història de Pollença escrita per Mossèn Rotger.

Al cap i a la fi els objectius d'aquest partit es poden incloure dins les moltes iniciatives del nacionalisme espanyol per anul·lar tota activitat o esforç per restablir en fermesa els trencats vincles d'unió entre el Principat, les Illes Balears i el País Valencià, i recordar i treure a la llum els molts, que malgrat tot són ben vius.

Un català de Mallorca nascut a Còrdova.

Manuel Lama Porras. Palma

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.