El projecte de llei de les directrius d'ordenació territorial ens arriba amb més de dotze anys de retard. A Unió Mallorquina, al contrari que els governs del PP, pensam que és millor qualsevol pla d'urbanisme que la seva mancança. Des d'aquesta perspectiva hem de felicitar-nos per la publicació d'aquestes directrius el darrer cap de setmana, després d'haver fet els necessaris retocs inclosos el dia de la seva aprovació, el dilluns dia 25. Però aquesta alegria es queda en un no res. El projecte aprovat no compleix les mínimes determinacions imposades per la Llei d'Ordenació Territorial de Balears. En aquest article fugim de la crítica fàcil de la falta del necessari consens amb la qual ha nascut aquest instrument d'ordenació. Constatam la imperícia d'uns governants miops que sacrifiquen el desenvolupament i el futur de la nostra Comunitat a favor d'un cartell electoral. Menyspream la farsa que han suposat les reunions del Sr. Matas i el Sr. Antich. Lamentam les llordes intencions d'aquests mediocres dirigents: Què pactaven i quin era el seu calat real, al marge de l'esperada foto de premsa?
Aquí només volem assenyalar algunes de les deficiències d'ordre tecnicojurídic que, en una lectura apressada, resulten del projecte de llei de les directrius d'ordenació. El seu escàs ajust legal a la Llei 8/1987 impedeix una altra tasca més pròpia de la crítica política la qual, com és obvi, hauríem de fer. Però aquesta crítica d'ordre tècnic vol ser constructiva i la fem al Govern i al Parlament amb l'objectiu que, en la tramitació parlamentària del Projecte, sigui corregida almanco qualcuna de les notables deficiències.
La primera: Les DOT no reuneixen el contingut mínim que marca l'article 11 de l'esmentada Llei Balear. I si no, on és la descripció de les característiques pròpies del territori i la seva interpretació? On figura el diagnòstic dels problemes existents? I les pautes del desenvolupament territorial previsibles? Aquestes qüestions responen a les exigències del primer apartat inclòs a l'anterior article.
La segona: Com és acceptable que el Govern disposi d'un termini de tres mesos per a determinar i aprovar els indicadors de sostenibilitat? (Disposició Addicional Cinquena). És que aquests indicadors no són de la major transcendència i per tant imprescindibles per a qualsevol actuació en assumptes d'ordenació territorial i d'urbanisme? Entenem que el Govern no té intenció de sostreure'ls al degut control parlamentari, ja que això seria pueril.
La tercera: L'article 82 del Projecte de Llei determina que el Govern farà una memòria el tercer any d'aplicació de les DOT i amb posterioritat ho farà cada quatre. L'article 15 de la Llei d'Ordenació de Balears marca cada dos anys. Haurem de canviar aquesta llei?
Aquest passat cap de setmana vaig estar mirant a la televisió els resums dels premis Goya, i no vaig poder deixar de pensar en la bona intenció del Sr. Matas qui, ben igual que l'inspector Torrente, ens assisteix a nosaltres, pobres desemparats com en Toni Leblanc, que només rebem purés de refregits i normes jurídiques que rebutjam, com és el cas de la Llei d'Ordenació Turística.