algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 9.71°
10°

La necessitat d'un consens

Aquests dies qui més qui manco ha hagut de plantejar-se personalment i moltes vegades també com a col·lectiu quin és el model de desenvolupament econòmic i conseqüentment territorial que volem per les nostres Illes. Jo no som cap expert en la matèria i l'associació que represent, no ha entrat encara a debatre-ho en profunditat, qüestió bàsica abans d'emetre una manifestació pública sobre el tema.

Malgrat això però, sí que m'atrevesc a fer una sèrie de consideracions prèvies: "No crec que hi hagi ningú a les nostres Illes que no sigui conscient que és insostenible continuar ocupant territori sense tenir un model clar de desenvolupament econòmic que limiti el creixement i que el concentri el màxim possible, preservant al màxim els espais verjos que encara ens queden sense ocupar. Hi ha una consciència en contra de la construcció de noves urbanitzacions si abans no definim el model d'ordenació territorial que volem.

"La societat mallorquina no vol un creixement zero. Ho deia l'altre dia l'arquitecte Pere Nicolau a un debat al que vaig assistir, i jo hi estic completament d'acord. La societat mallorquina s'ha manifestat contra la construcció desproporcionada, contra l'ocupació de zones verges a primera línia de la mar..., però la societat mallorquina no vol un creixement zero. Les Illes Balears han d'augmentar el seu desenvolupament econòmic, incidint en la qualitat el màxim possible, però sense renunciar a un petit creixement en ocupació territorial que malmeni com manco millor el medi ambient.

"És imprescindible intentar aconseguir el màxim consens. Si bé estic d'acord que s'ha de limitar el creixement, crec importantíssim que hi hagi un màxim consens institucional i social. No podem redactar un model de desenvolupament que ens serveixi per quatre anys i quan governin uns altres el canviïn. Ens hi hem d'implicar tots: Govern, Consells Insulars, Ajuntaments, Empresaris, Sindicats, Associacions Ecologistes, Culturals, Socials,... Tots tenim alguna cosa a dir sobre el nostre futur. Amb una premisa clara, això sí, alerta amb l'ocupació de més territori, alerta amb les limitacions de recursos, alerta amb el creixement de turistes en temporada alta...

Tots volem unes Illes de les que ens sentim orgullosos, on ens sentim bé els d'aquí i els de fora. Utilitzem els instruments que ens brinda la legislació (Directrius d'Ordenació Territorial, Plans Territorials Parcials,...) per definir el nostre model amb el màxim consens possible.

Comptau sempre que vulgueu amb l'opinió i amb la feina de joves empresaris.

Antoni Pons Ribas. President de l' Associació Joves Empresaris de les Balears

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.