nubes dispersas
  • Màx: 18.3°
  • Mín: 13.93°
18°

PSM-Nacionalistes de Mallorca i Unió Mallorquina

La Unió Mallorquina acaba d'allargar les mans al PSM-Nacionalistes de Mallorca per afegir-se conjuntament a la Declaració de Barcelona. Aquesta iniciativa s'afegeix a un seguit de continuades propostes que ha fetes la UM al PSM d'anar plegats en un front mallorquí a les eleccions.

El PSM té raó en dir que la iniciativa primer de tot s'hauria de debatre ben debatuda en el si de cada partit i entre tots dos. Però això no és cap excusa per negar-se tot dret a prendre en consideració la proposta i analitzar per una banda les possibilitats que hi ha d'anar llimant diferències i, per una altra banda, encara que les diferències perdurin, sospesar què podria guanyar el mallorquinisme si un front mallorquí fort aconseguís representació a les Corts espanyoles i fer tombar l'actual equilibri de forces polítiques a les Balears i Pitiüses.

Des d'un punt de vista exclusivament de política mallorquina, té raó el PSM en dir que les diferències ideològiques o, més ben dit, de model de societat que separen els dos partits són considerables. Més si tenim en compte la importància cabdal que té a Mallorca i a totes les Balears i Pitiüses el tema del territori.

Aquest tema, i en això don tota la raó al PSM, no és un simple «detall», per molt que així ho vulgui donar a entendre la UM, que al llarg de la seva història és anada combinant la protecció decidida en uns casos "per exemple es Trenc" amb les mitges tintes en uns altres "per exemple es Canons". La destrossa urbanística permesa "per no dir duita a terme" pel PP s'és feta i es fa tan grossa i tan escandalosa, que a hores d'ara és la clau de massa coses a la nostra terra. Han hagut de fer una terminal nova que ve a ser un aeroport nou perquè el que hi havia no bastava. No basta l'aigua. No basta la central elèctrica. No basten les carreteres. No basten les autopistes. No basta la incineradora de Son Reus. Segons dades fresques de l'Institut Balear d'Estadística, en el quinquenni 1991-96 hi ha hagut una immigració de 51.233 nous habitants. Si agafau una calculadora, això vol dir 10.246 immigrants més cada any. Vint-i-vuit cada dia. Més d'un cada hora. Pot aquesta massificació tan brutal millorar gens ni mica la qualitat de vida de cap país? Ja no diguem si parlam d'un país d'unes dimensions tan reduïdes com són les Balears. I que no ens surti ningú amb la pardalada de la xenofòbia: Si acaben de fer de Mallorca el Hong Kong del Mediterrani "i, com veim, la irresponsable política del PP du tot el camí de fer-li'n", l'infern massificat el patirem tant els mallorquins aborígens com els immigrants antics, molts dels quals ja integrats. Per tant, l'aniquilació de la identitat mallorquina encara no serà res devora els mals més grossos que a la llarga "o a la curta" ens cauran damunt.

Ara bé: Dit això, si els dirigents del PSM tenen sentit d'estat, no es poden limitar a considerar el que acab d'exposar. Perquè no podem perdre de vista, dins un context més ample, la forta revifalla que en aquests moments experimenta el nacionalisme espanyol. No només a nivell d'Estat. També a ca nostra. No perdem de vista que d'ençà que en Matas va rebre una representació de l'anticatalanisme per sobredimensionar-lo o fer-li propaganda, s'ha vist com ara manegen duros per fer campanyes de cartells, per pagar-se programes de ràdio i per crear-se mitjans mediàtics. És molt mal d'entendre, però molt, que el PSM no parli mai de res de tot això i que en canvi ho tengui tan bo de fer anar a remolcar merda en la procedència i en el passat d'UM. Per molta de raó que tenguin "i consider que en tenen molta" en els retrets que fan a la UM. És que el nacionalisme, com molt bé diu en Pujol, es fa a força de sumar i multiplicar i no de estar ni dividir. El nacionalisme es fa mil vegades més a partir d'un projecte de futur que no a partir d'interpretacions del passat, ja sigui llunyà o recent. Som testimoni que, dins la UM, hi ha gent nova amb fortes conviccions mallorquinistes i que el partit tira clarament a créixer en aquest sentit. Que hauria d'haver-n'hi encara més, de gent d'aquesta tendència? No ho neg. Però crec que ho paga que el PSM també sospesi això que acab de dir davant la dramàtica situació de desmallorquinització que patim i alhora també davant la tendència a l'augment de la consciència mallorquina que sortosament hi ha al mateix temps dins la nostra societat.

En una paraula: ens jugam massa coses per tancar-nos tan fàcilment a ni tan sols pensar ni debatre les coses. I encara som massa pocs per retreure'ns d'on venim si de bon de veres al cap davall anam de cap allà mateix. Un Front Mallorquí ample i fort bé val un esforç de la UM per baratar la política territorial de mitges tintes per una política clara i neta de protecció del territori i un esforç del PSM per continuar-se centrant i obrint a sectors amples de la societat mallorquina.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.