muy nuboso
  • Màx: 17.94°
  • Mín: 13.93°
17°

Diades

D'aquí a pocs dies se celebra la segona edició de la Diada oficial de Mallorca.

El 12 de setembre, data que en principi no diu res a la immensa majoria de mallorquins, i que a una minoria conscienciada els recorda que el dia anterior és la Diada de Catalunya en commemoració del dia que les tropes felipistes entraren a Barcelona i acabaren així amb la sobirania dels pobles de l'antiga Corona d'Aragó. Entre ells el poble de les Illes Balears, és la data que va triar la majoria dels diputats mallorquins com a ideal per celebrar la Diada oficial de Mallorca. Aquesta Diada va ser triada en commemoració del Jurament de les Franqueses de Jaume I i enguany compta amb un programa arregladet.

La veritat és que des del moviment cívic de recuperació cultural i identitària mallorquí sempre s'havia reivindicat l'establiment d'una Diada (en principi el 31 de desembre) que, igual que un himne, servís per a reforçar els trets identitaris propis i contribuís a cohesionar la societat. Des d'aquest punt de vista, tant la recent inventada Diada del 12 de setembre, com la recentment revifada Diada de les Illes Balears que es celebra dia 1 de març en commemoració de l'entrada en vigor de l'Estatut d'autonomia actualment vigent a les Balears, em semblen positives i els esforços d'omplir-les de rellevància em pareixen lloables i bones, quan a la presa de consciència dels ciutadans de les Illes Balears de la seva identitat pròpia i diferenciada de l'espanyola.

Malgrat aquesta lectura positiva, no em puc estar de dir que segons la meva modesta opinió la Diada de Mallorca s'hauria de celebrar el 31 de desembre. Per raons de coherència, per motius històrics i, sobretot, per tradició.

El 31 de desembre, dia que es commemora l'entrada del rei En Jaume a la Ciutat de Mallorca, és la data ideal per a recordar els nostres orígens, i per tant per conscienciar-nos de la nostra identitat. És el millor dia de l'any per repassar i fer balanç dels avanços i retrocessos que hem assolit com a poble i és la data que tradicionalment a Mallorca s'ha celebrat la nostra identitat. I això cal fer-ho essent conscients de les errades del passat i que no som ni millors, ni pitjors que els altres pobles veïns. Simplement diferents.

Em sembla doncs que la opinió dels qui fa anys, quan altres no ho creien necessari, ja organitzàvem i celebràvem la Diada de Mallorca, està prou legitimada per tenir un pes important a l'hora de fer oficial aquesta celebració.

I aquesta opinió legitimada per la història, la tradició i la feina, diu que la Diada de Mallorca és el 31 de desembre.

És clar que aquesta és una discussió provisional, perquè quan assolim la independència, no n'hi haurà cap dubte. La Diada serà, com passa a la resta d'excolònies d'Espanya, el dia de la independència.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.