algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.84°
10°

El català a la sanitat pública

Aquests dies he seguit amb interès les notícies aparegudes en alguns mitjans de comunicació de les Illes Balears, les quals tractaven que a l'hospital Son Dureta, fa almenys dos anys que no contracten personal sanitari i no sanitari de les Balears. Aquest fet és degut a un pacte que varen signar l'any 1995 els sindicats (UGT, CCOO, SATSE i SAE) amb Gerència de Son Dureta. En aquest pacte el català no tenia gens de pes, tan sols era un mèrit, i a més dels darrers en la baremació de personal a contractar.

A les notícies que han seguit apareixent aquests dies a la premsa, es diu entre altres coses, que la culpa de tot això és deguda a què l'oferta formativa de la Universitat de les Illes Balears, pel que fa als diplomats en infermeria, no es pot comparar amb la de la Península, ja que allà es fan més especialitats, cursos de postgrau... I el Sr. Javier Rodrigo de Santos, director provincial d'Insalud diu que seria anticonstitucional a unes oposicions o contractes a temps parcial no seleccionar el personal seguint els tres principis constitucionals d'igualtat, capacitat i mèrits, i seleccionar-lo per raons purament geogràfiques.

Mirin vostès per on, a tot el territori català s'està incomplint la Constitució, ja que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a l'any 1992, es va pronunciar a favor que tot el personal que pertanyia a l'Administració Pública de Catalunya havia de saber el català, i això s'està complint, començant pel càrrec més alt (no polític) fins al personal subaltern. A tot el personal que treballa als hospitals públics catalans se li exigeix el nivell C de llengua catalana (coneixements mitjans de català orals i escrits), i això està regulat a més de per la Llei del català de política lingüística 1/1998 del 7 de gener, per el text refós (darrer acord 20/1/1998).

El primer que hem de fer és tenir competències sanitàries (la Conselleria de Sanitat assegura que no falta gaire temps). A Catalunya en gaudeixen des de l'any 1981 (fa desset anys) i al pais Valencià des de l'any 1987 (fa onze anys), nosaltres som l' única comunitat dels Països Catalans sense competències sanitàries. Un cop les haguem assolit es podrà aplicar la legislació lingüística vigent a la comunitat de les Illes Balears (ja que els hospitals d'Insalud passaran a ser gestionats per la Conselleria de Sanitat): Llei de normalització lingüística 3/1986, del 29 d'abril (BOCAIB, núm. 15 del 20 de maig de 1986); el Decret 100/1990 que regula la normalització lingüística dintre de l'Administració Pública a les Illes Balears i el Reial Decret 132/1996, del 28 de juny (BOCAIB, 9 de juliol de 1996) que regula els nivells mínims de català que es demanen per entrar a treballar (opositar) com a funcionari de l'Administració Pública a la nostra comunitat.

Quan tinguem competències, el Govern balear haurà d'exigir el català com un requisit, no com un mèrit i així ho contempla la legislació vigent de política lingüística i es fa per exemple amb els professors.

Fins que ens arribin les competències sanitàries dependrem d'Insalud, i crec que no hi ha gaire bona voluntat per part dels sindicats i de Gerència de l'hospital Son Dureta perquè la situació actual s'arregli, posant com «excusa» que pertanyem a territori Insalud.

No fa gaire temps els professors pertanyíem a territori MEC i ja se'ns exigia el català com un requisit, perquè no es pot fer en territori Insalud, o hem de parlar de territori Son Dureta.

Juli Salvà Bibiloni. Palma

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.