nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

La parròquia de sa Pobla

Assistint a les completes de Sant Antoni vaig veure en una gran pancarta, i se'n va fer esment en el sermó, que s'estava celebrant el 650è aniversari de la constitució de la parròquia de sa Pobla, el 1358. Pels motius que exposaré, crec que s'han equivocat:
- Per disposició del rei Sanç de 8 d'idus d'octubre de 1315, es dóna el títol de parròquia a Huialfàs (sa Pobla), de la qual dependrà la vicaria de St. Miquel de Campanet. Però sembla que l'església no estava edificada o, si més no, finalitzada; tampoc no s'esmenta el sant titular (Noticiari de sa Pobla, Ramon Rosselló, pàg. 69-70, Crestatx, Josep Obrador, pàg. 33).
- Bernat Riera degué ser el darrer rector de St. Miquel de Campanet i el primer d'Huialfàs, i l'encarregat de portar a terme les instruccions del rei Sanç, ja que en un plet de 1347 un testimoni que rememora fets d'uns 30 anys abans diu que Bernat Riera era rector de St. Miquel de Campanet. El 1339, 1345 i 1348, se'l cita com a rector d'Huialfàs, com també el 1341, en què se'l designa rector de l'església de Sant Antoni d'Huialfàs. Aquesta és, a més, la primera cita localitzada sobre el sant titular. (Noticiari de sa Pobla, pàg. 20, 22 i 24, Marginàlia, Josep Obrador, pàg. 47 i 68).
- El 1348, el bisbe de Mallorca concedeix l'església parroquial de Sant Antoni d'Huialfàs a Ramon Estranya (o Estrany), vacant per defunció de Bernat Riera. Serà rector fins a la seva mort, el 1361 (Noticiari de sa Pobla, pàgs. 24 i 30).

Per tot això, crec que queda prou clar que en cap cas no s'està celebrant el 650è aniversari de la fundació de la parròquia de Sant Antoni, i s'hauria de reconsiderar l'actual commemoració per inconsistent.
Finalment, crec necessari fer una consideració de caràcter més general: sa Pobla és un dels pocs pobles de Mallorca que no disposa d'una història local general, malgrat algunes monografies estimables, i si no volem que passin aquestes coses, ja comença a ser hora.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.