cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Més de 400 clubs i entitats esportives, milers d’aficionats i centenars d’esportistes se sumen a la campanya 'L’esport treu la llengua'

Més de 400 clubs i entitats esportives, milers d’aficionats i centenars d’esportistes s’han sumat a la campanya 'L’esport treu la llengua', impulsada per Òmnium Cultural i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), i s’han compromès a impulsar el català a l’esport. En aquest sentit, Òmnium i UFEC han anunciat que a partir del setembre iniciaran una nova fase de la campanya on es treballarà colze a colze amb els clubs esportius per a augmentar l’ús del català als equips.

«L’esport és imprescindible per garantir el futur de la llengua: és l’activitat de lleure amb més participació dels joves i el teixit d’entitats esportives és un pilar fonamental del país», ha assegurat el president de l’entitat, Xavier Antich. Per la seva banda, Gerard Esteva ha assenyalat que «no ens hem d’aturar i cal continuar fent diferents accions amb federacions i clubs esportius per seduir la població per la promoció de l’ús social del català», perquè, segons el president de la UFEC, «la millor forma d’entrar a totes les cases és a través de l’esport».

A la campanya, que ha aconseguit el compromís d’un espectre molt ampli del món de l’esport (federacions, clubs, referents esportius), s’hi han sumat els principals clubs esportius de Catalunya, com el FC Barcelona, RCD Espanyol, el Girona Futbol Club, el Bàsquet Manresa, el Club Joventut Badalona o el Bàsquet Girona. «Ara ha arribat el moment de transformar el compromís dels referents de l’esport català, en accions per enfortir la llengua a cada equip del país, gran o petit», ha afegit Antich.

Una de les primeres grans accions que es varen fer en el marc de la campanya 'L’esport treu la llengua' va ser l’impactant mosaic que va omplir la grada de l’Spotify Camp Nou amb el missatge 'Comparteix el català', durant el partit entre el FC Barcelona i l’Atlètic de Madrid, que es va celebrar el passat 23 d’abril, Diada de Sant Jordi. Una acció que diferents clubs esportius han anat reproduint a diversos indrets del territori.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per la meva glòria, fa dervers d'un any
Del blog "Etziba Balutxo..." de Bartomeu Mestre i Sureda

"[...]Jo mateix, nascut a Felanitx, sóc català. Tan català com Pere Oliver i Domenge, com Nadal Batle, com Miquel Bauçà o com Miquel Barceló. Ho som, talment l'algaidí Pere Capellà, en Mingo Revulgo, quan l'any 1935 escrivia: “Jo sóc mallorquí i és la meva glòria/ esser català per la meva història!”. Sóc català, perquè faig part de l'àmbit lingüístic, cultural i geogràfic que abasta la nació catalana[...]"
Valoració:1menosmas
Per som catalans, fa dervers d'un any
«sapigau que los fills de les Illes tenim per molt de ser catalans! Volem bé a les lletres catalanes, perquè som catalans». Josep Lluís Pons i Gallarza (1873).
Valoració:1menosmas
Per la unitat de Catalunya, fa dervers d'un any
«Alcover, un altre gran català de Mallorca, (…) ha afirmat altra vegada la unitat de Catalunya en declarar, entremig dels aplaudiments dels congressistes, que quan es parla de catalans s’ha d’entendre que es parla de tots els homes de llengua catalana». Enric Prat de la Riba (1906)
Valoració:1menosmas
Per ben positiu, fa dervers d'un any
«Això de què els naturals de Mallorca se deien a si mateixos i se comptaven com a catalans és ben positiu, i ho he vist mil vegades comprovat». Estanislau Aguiló (1907)
Valoració:1menosmas
Per Mallorca, illa catalana, fa dervers d'un any
"El gener de 1928 apareix a Mallorca LA NOSTRA TERRA, una magnífica revista mensual d’Art, Literatura i Ciència que es publicarà fins a l’aixecament feixista-militar de juliol de 1936. En els editorials teoritza i propugna la reconstrucció nacional a partir de la llengua, la cultura i els eixos identitaris de la personalitat col·lectiva del conjunt de la nació. La revista comptava amb col·laboradors destacats d’arreu de Catalunya (Amades, Carner, Chabàs, Coromines, Fabra, Macabich, Martínez Ferrando, Maseras, Moll, Saltor, Soldevila, Villangómez…). En les seves quatre mil cinc-centes pàgines, no apareix l’expressió Països Catalans i, en canvi, és habitual la denominació Catalunya Gran i molt freqüent el gentilici catalans aplicat als mallorquins i als valencians. Els editorials i els nombrosos articles referits a la qüestió nacional catalana, són una font imprescindible de referència."

«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, participant amb ella de la unitat de raça, de la unitat de llengua i de la unitat de cultura, la qual ha enriquit molt sovint amb aportacions de gran vàlua. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit». LNT (1930)
Valoració:2menosmas
Per Catalunya total, fa dervers d'un any
«Veieu-la bé, la nacionalitat catalana, espargida i esquarterada a través de les costes llevantines d’Espanya i més enllà de la mar, i fins més enllà de la frontera francesa. Per sobre aqueixa total Catalunya ha passat un fibló de raons d’estat artificials, de dogmes i doctrinarismes pedantescs, pels quals se l’ha volguda junyir violentament a una raça estranya, se li ha volgut rompre la seva unitat íntima i nadiua, i fins s’ha declarat estranger a una part del solar originari». Gabriel Alomar (1931)
Valoració:1menosmas
Per tret genètic intrínsec, fa dervers d'un any
"Tota la història menorquina està lligada d’arrel a la catalanitat cultural, lingüística i política. O sigui, la catalanitat és tret genètic intrínsec al menorquinisme."
Josep Joan Casasnovas (2022)
Valoració:1menosmas
Per Xx, fa dervers d'un any
El fatxa multinick està més sol que la 1 i no sap com a tapar-ho. Socialitza al carrer i no en el teclat. Què no enganes a ningú ! Pobre individu !
Valoració:-1menosmas
Per Xx, fa dervers d'un any
Se ha sumado a la iniciativa algún club/entidad de Baleares o de la Comunidad Valenciana?
Valoració:-1menosmas
Per De Asprer, fa dervers d'un any
Em sembla genial. Son clubs Catalans. A Mallorca, ni un, perque no som catalans.
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente