algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

Contador conquereix el mallot groc

El ciclista de Pinto guanyà amb autoritat i en solitari la quinzena etapa de la ronda gal·la, es convertí en el nou líder de la classificació general i hi distancià en 1:37 minuts el nord-americà Lance Armstrong

Alberto Contador es convertí avui en el nou dominador del Tour de França i demostrà la seva condició de líder, a l'Astana i en la cursa, amb una exhibició portentosa en solitari que el dugué a la conquesta del mallot groc en la primera etapa alpina, disputada entre Pontarlier i Verbier (Suïssa), de 207 quilòmetres, en la qual fulminà els seus rivals directes.

S'acabaren així el debat i el menor indici de dubte. Un atac marca de la casa, fulminant i incontestable, conduí Contador cap a la victòria en el primer final de muntanya als Alps i cap al lideratge de la ronda gal·la.

Va "disparar" a l'aire en solitari i abraçà l'inèdit cim suís de Verbier amb un avantatge de 43 segons sobre el luxemburguès Andy Schleck (Saxo Bank) i d'1.02 minuts respecte de l'italià Vincenzo Nibali (Liquigas). La destrossa es va ampliar a altres rivals: Frank Schleck i Carlos Sastre acabaren a 1.06 del guanyador.

Contador també va solucionar el debat intern. Lance Armstrong no va aguantar ni un sol metre l'atac del seu cap de files i s'enfonsà en l'ascens final. Va pujar amb ritme, això sí, de manera intel·ligent i va entrar a 1.35 minuts. La polèmica s'ha tancat i ara li toca fer feina per al madrileny. Evans també patí la traça d'Alberto a l'hora d'escalar i perde 1.25. El líder anterior, Rinaldo Nocentini, va cedir 2.37 i es va acomiadar definitivament del mallot groc.

La general, a la fi, es va moure, en una jornada que es considerava clau per evitar un badall general que datava de l'ascens d'Arcalís, el dia del primer avís de Contador. El Tour es deixondeix amb el corredor de Pinto com a protagonista. Es va vestir de groc gairebé dos anys després, al pòdium de Verbier i amb cara de ràbia, pletòric, tal com havia pujat el port. A més, es va endur de regal un enorme Sant Bernat, que serveix per auxiliar els qui es perden a la muntanya. Als seus rivals no els aniria malament un ca d'aquesta raça.

Tot i això, Lance Armstrong pujà dos llocs. Ara és segon a 1.37 de Contador, mentre que el corredor britànic de pista Bradley Wiggins es col·locà tercer a 1.46. Andy Schleck, que es va guanyar el paper d'aspirant per la seva valentia i qualitat, ja és cinquè a 2.26. Carlos Sastre, a 3.52, s'enfilà a l'onzè lloc i frega així la zona del top ten, el seu hàbitat.

El vencedor del Tour, el Giro i la Vuelta tenia marcada amb foc la primera etapa dels Alps. Era l'examen, el moment de l'alliberament. Verbier no és cap port que impressioni, però en els seus 8,8 quilòmetres de longitud i un 7,5% de pendent mitjana Contador havia de cremar la traca i exposar el seu poder en carreteres que apunten cap al cel.

I arribà el moment de l'explosió, quan faltaven 5,6 quilòmetres per a la meta. El madrileny partí com un coet a la recerca del cim. Una letal arrancada seca, implacable, per intimidar. Després, un ritme gràcil, compassat, com si levitàs sobre de la bicicleta. El seu estil.

Demà, el Tour viurà la segona jornada de descans i dimarts hi tornarà la muntanya amb la setzena etapa, entre Martigny i Bourg-Saint Maurice, de 159 quilòmetres i amb dos ports, un de categoria especial.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.