cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

«La Play no té jocs de vela»

El jove regatista Baltasar Muntaner és l'actual campió de Balears absolut de la classe Optimist

P.GIMÉNEZ.Palma.
És dissabte dematí quan arriba amb el seu pare a les instal·lacions del Reial Club Nàutic de Palma. Tal vegada sembla una mica més tímid que els al·lots de la seva edat, en té 14, però els ulls de Baltasar Muntaner riuen quan parla, mira al seu voltant i delaten que amb els seus amics no és gens introvertit.

El passat dia 28 de febrer, Balta, com el coneixen, es va proclamar campió de Balears de la classe Optimist, un títol que confirma la progressió del jove regatista que entrena a les ordres de Jordi Castro i que es prepara per participar a les darreres competicions que podrà disputar abans d'acomiadar aquesta categoria.

«Estic un poc dormit», diu. Mentre prepara la seva embarcació -avui estrena velam-, Baltasar explica que «vaig començar a navegar quan tenia onze anys. Tenim una casa de camp a Pollença i un estiu em vaig apuntar a un curset i em va agradar». No podia ser d'altra manera, perquè a ca seva el món de la nàutica sempre ha estat molt present. El seu pare, Baltasar Muntaner, també és regatista i fabrica materials relacionats amb la navegació.

De llavors ençà només han passat tres anys i mentre tothom destaca el talent natural de Balta en el camp de regates, ell afirma que «la vela és un hobby» i que el que més li agrada «és la tranquil·litat» que troba menant la seva embarcació. Això no obstant, també «som competitiu. Qui no ho és?», es demana Muntaner.

Campió quan es fa a la mar, al col·legi la cosa canvia. «No som molt bon estudiant», reconeix, alhora que assenyala la seva predilecció per les matèries de ciències. «Les lletres no m'agraden». Encara que els qui conviuen amb el jove regatista assenyalen que és «hiperactiu», compaginar les seves classes de tercer d'ESO amb la seva preparació «no és fácil» per a Baltasar, que veu reduïdes les hores d'entrenament només als dissabtes, diumenges i festius.

De dilluns a divendres, el col·legi ocupa tot el seu temps. Allà Balta és un més. «Els companys no diuen res, però la meva profesora retalla i penja totes les notícies que troba pel col·legi. Les nines sí que comenten allò que van a classe amb el campió de Balears», fa broma, i confessa que potser el títol li ha servit per tenir més èxit amb les nines.

El que diferencia Muntaner de la resta d'amics és que «no m'interessa el futbol» i, en general, cap altre esport. I la Fórmula 1? «Això sí, Fernando Alonso sí que m'agrada». També juga a la Play, però lamenta que «no molt perquè no té jocs de vela».

La veritat és que la nàutica és a hores d'ara la gran afició del regatista i si ell no bota a l'aigua li agrada jugar amb «un vaixell teledirigit per practicar; és una altra forma d'entrenament». Així, és fàcil pensar que el futur de Baltasar continuarà vinculat a la nàutica. Les seves preferències per les ciències i un interès manifest per l'arquitectura, segons apunta el seu pare, tal vegada podrien fer que opti per estudiar una enginyeria naval o podria convertir-se en regatista professional «menant un vaixell gran».

De moment es concentra a preparar les pròximes proves. La Copa d'Espanya que es disputarà a Cadis per Setmana Santa i el Campionat d'Espanya el juliol són dues cites clau per guanyar un lloc en l'equip estatal i poder estar a l'Europeu i al Mundial cercant un gran triomf per segellar aquesta etapa.

«És bastant difícil, però és un repte perquè és l'últim any que competiré amb Optimist». «Hi ha gent molt bona» i «l'èxit no només depèn d'un mateix», diu el regatista.

Pel que fa al canvi de classe, Muntaner es decantaria per «un vaixell de dues persones, m'agradaria anar amb un altre, amb Jordi». Jordi Castro és l'entrenador de Baltasar. Té moltes esperances dipositades en el seu deixeble, «un al·lot -segons afirma- superactiu, que es pren molt seriosament tant l'entrenament com la regata». És cert. Molt disciplinat, Balta s'acomiada. És l'hora de botar a l'aigua.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.