lluvia ligera
  • Màx: 15.4°
  • Mín: 7.22°
10°

L'estabilitat imprescindible

El Grup Safir posà fi al llarg serial de la venda del Mallorca quan adquirí les accions de Mateu Alemany el passat 7 d'agost. Tomeu Vidal n'és ara el president i Javier Martí Asensio hi exerceix de conseller delegat

El Reial Mallorca necessita estabilitat. I amb urgència. El Grup Safir aconseguí el control de la Societat Anònima Esportiva el passat 7 d'agost, però a hores d'ara encara no sabem si la nova propietat hi pot garantir la imprescindible tranquil·litat. El club ha patit una llarga temporada d'inestabilitat que començà l'estiu de 2008 amb l'aparició de l'empresari anglès Paul Davidson, que anuncià que estava disposat a adquirir l'entitat per 38 milions d'euros. Finalment, Davidson no comprà la Societat Anònima Esportiva i s'inicià un llarg serial de rumors sobre possibles compradors. L'empresari de l'Uzbekistan Miradil Djalalov, el propietari de Red Bull, Dietrich Mateschitz... foren alguns dels interessats.

La situació del Mallorca i de Vicenç Grande, que mesos enrera havia presentat un concurs voluntari de creditors, s'anren deteriorant. La crisi institucional es traslladà al terreny de joc i el Mallorca arribà a col·locar-se coer. Vicenç Grande abandonà la presidència i hi fou substituït per Joaquín García, el seu home de màxima confiança en el Grup Drac. Aleshores, Alemany firmà una opció de compra del Mallorca que va fer efectiva el 30 de juny, encara que des del primer moment va fer saber que tenia intenció de vendre el club. Alemany no volia continuar i ho va deixar ben clar.

Negocià amb un grup d'empresaris encapçalat per Serra Ferrer, però la seva oferta fou considerada insuficient per Alemany i la possibilitat de venda es truncà amb retrets d'una banda i de l'altra. El president semblà aleshores decantar-se per l'empresari madrileny Carlos González, que anuncià que Javier Jiménez seria el conseller delegat del club i arribà a reunir-se amb el director esportiu, Fernando Pons. Es firmà una opció de compra però, finalment, l'operació quedà avortada, ja que l'empresari madrileny pretenia pagar en terminis els quatre milions pactats.

Aleshores, pareixia definitiu que Mateu Alemany continuaria al capdavant de l'entitat una temporada més. S'anuncià un pla de màxim control pressupostari, amb una reducció substancial de la despesa. I es reactivà llavors l'opció del Grup Safir, representat a Palma pel conegut misser Tomeu Vidal. Tancada la compra, el Grup Safir mostrà la intenció de formar un consell d'administració amb presència mallorquina. Joan Buades i Lafuente en sonaren com a presidents, tot i que al final rebutjaren l'oferiment i Tomeu Vidal accedí al càrrec. Ara, l'estabilitat institucional queda garantida, almanco de moment.

Un projecte de gran risc

El Grup Safir, propietari del Reial Mallorca des del passat 7 d'agost, fa una aposta per l'austeritat. És arriscat, però no hi ha més remell, si es té en compte que el múscul financer del nou màxim accionista no permet cap alegria més enllà de la màxima contenció de la despesa. Es tracta d'un projecte arriscat, perquè afecta directament a la qualitat de la plantilla. Manzano i el director esportiu han vist que les incorporacions que impulsaven han quedat descartades per qüestions econòmiques. En aquest sentit, Manzano no ha amagat el descontent per la situació. De fet, el tècnic arribà a explicitar públicament el disgust amb el conseller delegat quan el club anuncià la contractació del portuguès Bruno China. Manzano assegurà aleshores que tenia la posició de migcampista defensiu molt ben coberta i, davant l'advertència de Martí Asensio que el futbolista jugaria diumenge passat amb el seu equip -ho va fer-, assegurà que no comptaria amb ell.

Per tot plegat, l'equip té moltes dificultats per reforçar-se. A més del portuguès ha arribat el central Rubén, format al Reial Madrid però provinent del Celta de Vigo de Segona Divisió. Així mateix, la plantilla es veurà reforçada amb el jove lateral dret brasiler, amb passaport italià, Mattioni, que pertany al Milan. Cal destacar, finalment, que el club és ben a prop de contractar el migcampista creatiu Julio Àlvarez, que pertany a l'Almeria i que ha estat descartat pel tècnic mexicà Hugo Sánchez.

Els traspassos i l'adéu dels cedits debiliten l'equip

El Reial Mallorca ha perdut futbolistes de gran qualitat respecte de la temporada passada. El desig de millorar, tant esportivament com econòmicament, ha provocat la sortida de futbolistes com el veneçolà Juan Arango i el porter Miquel àngel Moyà. El migcampista ha volat a Alemanya per jugar amb el Borússia, mentre que el binissalamer militarà en el València. A més a més, el Mallorca no ha pogut retenir tres futbolistes que havien arribat com a cedits. Els migcampistes de l'Atlètic de Madrid Jurado, que va fer una gran campanya, i Cléber han tornat al seu equip i jugaran enguany a les ordres d'Abel Resino.

L'equip ha perdut així potencial i imaginació al centre del camp. Gregorio Manzano tampoc no podrà disposar enguany d'Scaloni, cedit per la Lazio i que oferí un gran rendiment al club. Altres homes amb menys participació han abandonat també la disciplina del Reial Mallorca. Es tracta de gent jove que, tanmateix, no tenia la confiança del tècnic. Parlam, concretament, de jugadors com Trejo i Martí Crespí, cedits a l'Elx i al Callejón respectivament.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.