algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
18°

Cent anys plens de títols i glòria

El Reial Madrid ha enlairat 61 trofeus al llarg de la seva existència

Avui el Reial Madrid picarà l'ullet a la història, desenterrarà vells documents, rescatarà imatges en sèpia ja oblidades i mostrarà al món el passat, present i futur del club de futbol que ha crescut des del blanc i negre de Di Stéfano al color de Raúl. Hi ha qui assegura que la rivalitat esportiva és la que fa més gran la llegenda d'un club i la història blanca ha estat marcada, de manera paral·lela, a la del seu major antagonista: el Barcelona.

El club blanc ha invertit bé els seus cent anys de vida. A futbol, ha guanyat vuit Copes d'Europa, dues Intercontinentals, dues de la UEFA, 28 títols de Lliga, 17 copes d'Espanya i quatre Supercopes nacionals. A bàsquet, el Reial Madrid també ocupa un lloc privilegiat, amb 28 títols de Lliga i 22 copes del Rei, 8 copes d'Europa, 4 recopes i 1 Korac. Al capítol futbolístic, han passat 34 entrenadors, des de l'anglès Johnson (1910-1920), fins a l'actual Vicente del Bosque (1999-2002), mentre que catorze homes han ocupat la cadira presidencial madridista, començant per Julián Palacios i finalitzant a Florentino Pérez.

Palacios donà el tret de sortida a l'existència del club amb la seva presidència des de l'any 1900 fins a la seva fundació oficial l'any 1902. No obstant això, el conjunt blanc no començà a recollir títols fins que Carlos Padrós accedí a la presidència. El club guanyà la Copa d'Espanya de manera consecutiva durant els seus quatre anys de mandat (1904-1908). El títol de Lliga, però, se li resistí al Madrid fins el 1931-32. Luis Usera, sisè president blanc de la història, fou el gran protagonista d'aquest fet gràcies a una política de sanejament dels comptes del club i de fitxar alguns dels millors jugadors de l'època.

Un altre any clau a la història del Madrid és el 1912. El 3 de març d'aquell any Santiago Bernabéu debutava al Madrid. En un amistós davant de l'English Sports Club, el jove de 16 anys marcà el gol de la victòria madridista (2-1). El 29 de juny de 1920, el rei Alfons XII concedí al club el títol de Reial i, al desembre, el seu nom començà a sonar a l'estranger amb una gira per Portugal i Itàlia. L'actual Campionat de Lliga començà l'any 1929. La primera jornada es disputà el deu de febrer entre el Reial Madrid i l'Europa de Barcelona. En aquesta primera edició l'equip fou segon a la classificació general amb 23 punts, dos menys que el Barça.

L'«obsessió» de Florentino Pérez de fitxar «els millors jugadors del món» tingué el seu primer precedent amb la contractació de Ricardo Zamora l'any 1930. L'històric porter, ex del Barça i l'Espanyol, s'incorporava a la disciplina madridista, que aconseguí el seu primer títol de Lliga. La segona meitat de segle fou l'inici de «l'era internacional daurada» del Madrid. L'any 1953, Alfredo Di Stéfano fitxà pel conjunt blanc i el Madrid imposà la seva llei. La dècada dels 80 marcà l'aparició d'una nova generació, de la pedrera: «La Quinta del Buitre» que, al costat de jugadors consagrats com Stielike, Gallego, Juanito, Valdano o Santillana aconseguiren cinc lligues seguides.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.