algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.88°

“Hem tret la túnica a la música popular per posar-li uns texans”

Ressonadors recupera les tonades tradicionals de les Pitiüses i les mostra en un format més actual. El primer disc ha estat tot un 'revulsiu' a Eivissa

Treure de l'oblit les tonades populars per transformar-les en un producte més contemporani. Aquest ha estat l'objectiu dels Ressonadors, una formació encapçalada per Omar Gisbert i Joan Barbé que es nodreix de les col·laboracions dels músics i cantadors arrelats a les Pitiüses. El projecte s'ha estat gestant durant anys dins el cap d'Omar fins al mes d'abril, quan sortí a la llum en format de CD. De llavors ençà, la música tradicional d'Eivissa i de Formentera sembla que ha reviscolat amb empenta, sense deixar de banda, això sí, l'essència de les arrels. "Hem agafat els sons tradicionals que anaven vestits amb túnica i els hem posat uns texans", exemplifica Joan Barbé.

La idea és que la música dels Ressonadors tingui un públic divers i que es pugui escoltar a qualsevol bar o pub de l'illa pitiüsa sense que sigui etiquetat de ‘carrincló'. "Si demanes a qui ens visita quina és la música d'Eivissa, tothom ho relaciona amb Carl Cox o Locomia; res a veure amb la música tradicional. Eivissa no és només chillout i house", afegeix. Aquesta tendència és la que volen baratar els dos músics eivissencs amb l'ajuda d'un conjunt de trenta persones (col·laboradors) que avui formen Ressonadors.

La feina incial de recuperació de les cançons d'arrel s'ha centrat fonamentalment en aquelles tonades populars que als anys setanta Uc féu populars. "Ara els hem volgut donar un so més contemporani", indica. El projecte ha suposat un revulsiu per al poble pitiús que "ens tornam a sentir orgullosos de les seves arrels", sentencia.
El públic que escolta els Ressonadors és ben divers. La prova la tingueren el passat 7 d'agost a Vila durant les Festes de la Terra. S'hi congregaren prop de vuit mil persones de totes les edats. "Nosaltres teníem en ment fer una música per a un públic d'entre 13 a 30 anys, però ha resultat que tant majors com menuts s'hi han bolcat de ple", manifesta.

Malgrat que Omar Gisbert i Joan Barbé siguin els artífexs del projecte musical, Ressonadors es nodreix d'artistes d'altres formacions pitiüses o els combina amb altres cantants de renom. Entre aquests col·laboradors, hi trobam Gerard Quintana, 4 de Copes, Xumeu Juan, Joan Murenu d'Uc, entre d'altres. Ara, Ressonadors ja prepara un segons disc amb la mateixa filosofia de col·laboracions, però hi apareixeran alguns tonades que han caigut en l'oblit. "Si no ho recuperam nosaltres, no vindrà ningú de fora a fer-ho i es perdran", recordava Barbé. Una demostració més que la cultura a les Pitiüses encara és ben viva, tot i que alguns s'hagin esforçat a soterrar-la davall hotels, asfalt i ciment.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mariona, fa mes de 14 anys
Enhorabona Ressonadors. Eivissa necessita una empenta!
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente