algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

El millor en teatre i dansa alternativa arriben a Palma

Ciutat acollirà, del 15 al 19 d'octubre, la quarta edició de la Mostra de dansa i teatre contemporanis, una proposta itinerant que presenta les propostes més atractives del circuit alternatiu estatal. Hi ha espectacles per a adults i per a nins

Del 15 al 19 d’octubre, Palma rebrà les propostes més innovadores que es fan en dansa i teatre arreu de l’Estat. Serà en el marc de la IV Mostra de dansa i teatre contemporanis. Es tracta d’un esdeveniment itinerant promogut per la Xarxa de Teatres Alternatius (RED, en les seves sigles en castellà), que presenta els millors espectacles que es podran veure a les sales que formen part de l’agrupació.

Cinc teatres

Enguany Palma succeeix Granollers, Saragossa i Sevilla com a seu de la Mostra, en què es podran veure 18 espectacles. Sis són de teatre per a adults, sis de dansa, i sis de teatre infantil. Les funcions es repartiran entre el Teatre Sans i el Teatre del Mar (que formen part de la RED), el Principal, el Municipal i el Xesc Forteza. Amb l’objectiu d’acostar aquesta programació de qualitat a tots els públics, l’entrada a cada espectacle per a nins valdrà 5 euros i 8 per als adults. A més, es podran comprar abonaments per a diverses funcions i adquirir passis familiars (en què s’aconsegueix un descompte 4x3).

Públics i privats, junts

Ahir, durant la presentació de la Mostra, la regidora de Cultura de Cort, Nanda Ramon, volgué destacar el "caràcter mixt" de la iniciativa, que coordina la iniciativa privada amb les administracions públiques. Malgrat tenir diferents models de gestió, tots els teatres participants tenen en comú el fet de ser de petit o mitjà format. Cada un dels cinc teatres programarà les obres sempre a la mateixa hora. En el cas del Xesc Forteza i del Municipal, mantindran la seva especialització en dansa i teatre infantil.

Les propostes que es podran veure es caracteritzen per no formar part d’allò que es podria qualificar de ‘teatre comercial’, sinó del denominat ‘teatre alternatiu’, que assumeix el risc artístic i l’experimentació escènica a l’hora de crear. Pepa Ramon, coordinadora de la Mostra, recordà ahir que els teatres alternatius varen néixer als noranta, quan les companyies més innovadores no tenien on representar les seves obres. De fet, així es creà el Teatre Sans, del qual ella n’és una de les directores, i que ha impulsat la Mostra amb la RED. Ara, aquesa agrupació de sales disposa de 36 teatres repartits per 12 comunitats autònomes. Algunes en tenen bastants (7 a Catalunya, 11 a Madrid), i altres no tants (un a Navarra, País Basc i Canàries).

Després, de gira

Els organitzadors destacaren ahir que les obres seleccionades no només tenen el privilegi de formar part de la mostra, sinó que posteriorment recorreran el territori dins l’anomenat Circuit anual.

A més a més, recordaren la bona acollida que han tingut els espectacles que han visitat Palma en anys anteriors, formant part d’aquest circuit. El seu caràcter innovador i transgressor serví per atreure un tipus de públic, majoritàriament, que no és l’habitual a les platees dels teatres. La proposta de convertir Palma en la ciutat que acollís aquesta edició va confirmar-se fa un any, durant la Mostra a Sevilla. Abans d’acudir-hi, els organitzadors van temptejar les institucions illenques, per veure si trobaven interessant la proposta. Davant la resposta positiva de totes les administracions, es va posar en marxa l’engranatge. No cal oblidar que esdeveniments com aquests ajuden a presentar la ciutat com un indret on la cultura i la innovació s’hi troben presents.

La mostra també anirà acompanyada per tres reunions de l’Assemblea de la RED, que es faran al Centre de Cultura de Sa Nostra. A banda d’aprofitar per escollir la nova directiva, aquest serà un espai de debat i reflexió per a la gent vingulada a la RED i al tipus de propostes escèniques que s’hi presentaran.

Hi participaran una quarantena de representant de teatres que formen part de la xarxa, a més de programadors i periodistes de revistes especialitzades en arts escèniques.

Per anticipar allò que s’hi podrà veure, basta llegir que la RED es defineix com una agrupació que aposta pel risc artístic, per una manera diferent d’acostar-se al públic, fonamental jove, i per un model de gestió arriscat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.