Aquest dissabte, 12 d’octubre, s'ha inaugurat al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany l’exposició 'Toni Catany: una història de la fotografia', comissariada per Antoni Garau i Alain D’Hooghe. La mostra consta de 273 peces exposades, de les quals 146 són de Catany.
A la inauguració, hi han assistit més de 350 persones, entre les quals destaquen Jordi Martí, secretari d’estat de Cultura, Pedro Vidal, secretari autonòmic de Cultura del Govern, Guillem Ginard, director insular de Cultura del Consell de Mallorca i la batlessa de Llucmajor, Francisca Lascolas.
La mostra, que es planteja com a una exposició antològica de l’obra de Catany i de la seva visió de la fotografia, s’estructura en sis àmbits: D’anar i tornar [Els orígens], Fotografies [Els retrats], Altars profans [Natures mortes], La meva Mediterrània [El viatge], Obscura memòria [Arqueologies] i Somniar déus [Els nus].
Uns anys abans de la seva mort, Catany va començar a treballar en un somni: fer de Llucmajor, el seu poble natal, un nucli de referència al món de la fotografia. Aquest somni es va fer realitat amb l’obertura del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, el març de 2023, i amb l’arribada a Llucmajor, el 2024, de l’arxiu del fotògraf. «És en aquest arxiu que hem pouat per configurar l’exposició que ara es presenta, en què les seves fotografies s’acompanyen amb peces de la seva col·lecció que la complementen i la il·luminen», han explicat.
En aquesta exposició, a més de l’obra de Catany, es poden admirar fotografies de Kertész, Man Ray, García Rodero, Cartier-Bresson, Graciela Iturbide, Paul Strand, Michael Kenna, Joan Fontcuberta, Marc Trivier, Masao Yamamoto, Humberto Rivas, Carla van de Puttelaar, entre d'altres autors presents en la col·lecció de Toni Catany, així com peces que integren la col·lecció de fotografia antiga: daguerrotips, heliogravats, paper albuminat, ambrotips, etc.