cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Dens programa per celebrar la Nit de les Ànimes i Tots Sants

S'han organitzat, a través de la Fundació Mallorca Literària, 110 sessions a 34 centres educatius que arribaran a 2.120 alumnes

El Consell de Mallorca prepara la Nit de les Ànimes. La institució insular, a través de la Fundació Mallorca Literària, promou la recuperació i divulgació de la celebració més important del Tradicionari de Mallorca a la tardor: la Nit de les Ànimes i Tots Sants. L'objectiu és que nins i adults coneguin la festa pròpia que està bastida d'arrels i envoltada de llegendes. És per això que s'han organitzat un total de 110 sessions a 34 centres educatius i biblioteques que arribaran a 2.120 alumnes de Mallorca.

Entre les activitats organitzades, que es poden consultar al aquí, destaquen la presentació del conte ‘Soc una bruixa?’ de Mercè Climent, divendres, 27 d’octubre, a les 18 hores, al Museu de la Paraula, a Sant Joan. També destaca l’acte ‘Preparam la Nit de les Ànimes’, dissabte 28 d’octubre, un horabaixa familiar a Consolació.

Nit de les Ànimes i Tots Sants

Culturalment, es considera que l’hivern s’inicia quaranta dies després de l’equinocci de tardor (22 de setembre), és a dir, als voltants de l’1 de novembre. Per aquest temps finalitza l’any agrícola i arriba el fred. «’Els morts passats, grans estotjats’: ho diuen perquè en aquest temps ja no hi ha res a collir pel camp i es comença la sembra», escriu Rafel Ginard al Calendari Folklòric.

Les dicotomies pròpies de la roda dels cicles naturals com calor i fred o llum i foscor propicien que, des de temps remots i en diferents cultures, se celebrin festes dedicades al record dels difunts entorn dels primers dies de novembre. Un cop passat el temps de les collites, la terra sembla esmorteïda i mena inevitablement a la reflexió sobre la temporalitat de la vida i la relació amb els nostres avantpassats.

La cultura de la mort a Mallorca s’ha desenvolupat a través de ritus funeraris i, col·lectivament, en la celebració de la festa més important de la tardor, el dia de Tots Sants i la diada de Difunts. La importància de la festivitat de Tots Sants es reflecteix en la gran quantitat de tradicions i costums que l’envolten amb uns components que es mouen entre la devoció i el respecte cap als avantpassats i la celebració de la por lligada a l’obscuritat de la mort.

En la tradició catalana de Tots Sants, i també en moltes altres com ara l’anglosaxona, els infants tenen un paper destacat i actiu en la celebració. Aquest fet es pot comprendre com l’intent d’apropar l’experiència de la mort als infants d’una manera entretinguda i adequada a les seves potencialitats de comprensió.

En aquest context de celebració, doncs, la mort ofereix una aproximació amb matisos diversos, d’una banda, des del misteri i la por, i de l’altra, des de l’enyorança dels éssers estimats i l'esperança de retrobar-los per un dia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.