cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Júlia Colom i Da Souza, principals guanyadors dels VI Premis Enderrock de la Música Balear

La cantautora lia Colom ha estat en la guanyadora indiscutible de la sisena edició dels Premis de la Música Balear. L’artista de Valldemossa, que ha obert la gala interpretant la cançó 'Estròfica', ha aconseguit els premis a millor artista revelació i millor disc de cançó d'autor per votació popular, a més del premi a Millor Disc de l’Any atorgat per la crítica pel seu primer treball, Miramar (La Castanya, 2023). «Des que he tret el disc Miramar ha coincidit amb què ha entrat la dreta, i resulta que sóc una artista reivindicativa. M'agradaria ser Júlia Colom de Valldemossa, que canta en català i ja està», ha afirmat l'artista.

El grup Da Souza, han obtengut un doble reconeixement a millor disc de pop-rock tant de la crítica com el públic per Dies d’attrezzo (Bankrobber, 2022), la darrera gravació abans de la seva retirada dels escenaris. «Volem dedicar el premi a tota la gent que ens ha ajudat i ens ha donat suport durant tots aquests anys" ha afirmat el cantant del grup, Lluís Cabot, i ha conclòs el seu discurs amb un missatge de suport a la població de Gaza: "El nostre suport a tota la gent que ho està passant malament a Palestina, i a veure si entre tots contribuïm, per acabar amb la complicitat d'Europa amb Israel».

A més, la cantant pop felanitxera Maria Hein s’ha emportat el Premi Enderrock del vot popular com a millor artista. El Premi Enderrock a millor directe l’ha recollit la banda manacorina O-Erra, mentre que la millor cançó ha estat pel tema "T'has colat a una festa" dels menorquins Pèl de Gall. I pel que al Premi popular al millor disc en llengua no catalana l’ha recollit Wanderlust Menorca per Un sofá en las nubes (autoeditat, 2022).

En la resta de categories elegides per les prop de trenta mil votacions del públic, Rissaga (Guspira Records, 2023) del raper menorquí Rudymentari ha guanyat el millor disc de músiques urbanes; Un crit (Illenca, 2022) del grup mallorquí Terra i Sal ha rebut el millor disc de folk; Bernat Xamena s’ha fet amb el millor disc de jazz per Somni d'una trompeta (autoeditat, 2022), i el millor disc de clàssica ha estat per Mon cor estima una cançó (Casmusic, 2022) del tenor José Manuel Sánchez i el pianista Francesc Blanco.

En la categoria de Premis Enderrock de la crítica també s’han lliurat els guardons a Mar Grimalt pel millor disc revelació Espurnes i coralls (Segell Microscopi, 2023), a Marala pel millor disc de folk, Jota de morir (Propaganda pel Fet!, 2022) i Amulet pel millor disc de cançó, Petit viking (Segell Microscopi, 2023).

Finalment, la darrera proposta del menorquí Cris Juanico, juntament amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Altament sensible (RGB Suports, 2022) ha rebut el Premi Especial del Jurat. El cantant menorquí ha vestit els seus temes més carismàtics, tant amb Ja T’Ho Diré com en solitari, amb els arranjaments simfònics de Miquel Àngel Aguiló.

El Grup Enderrock també ha entregat tres premis especials: El Premi Enderrock d’Honor al grup Els Valldemossa, en motiu del 50è aniversari del seu primer àlbum en català, Canten al folklore de Mallorca (Belter, 1972); el Premi Enderrock a una Personalitat per a Miquel Jaume, fundador de l’empresa familiar Trui Espectacles, creada ara fa mig segle, i el Premi Enderrock a la Trajectòria a Joan Company, fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears, que s’ha retirat enguany després de més de 40 anys com a director de la formació. Company ha volgut agraïr "al Grup Enderrock, a la meva família i a la coral universitària: als més de 500 cantaires que m'han acompanyat durant aquest trajecte". A més, en el seu parlament, ha fet una reivindicació en favor de l'educació musical en català.

La sisena edició de la trobada anual de la música de les Illes Balears ha comptat amb les actuacions del grup guanyador del concurs Pop-Rock 2023, Negre, el sextet menorquí Pèl de Gall, la banda manacorina Reïna, el bandautor de Santa Maria del Camí Amulet i la cantautora pop de Felanitx Maria Hein.

El director editorial d’Enderrock, Lluís Gendrau, ha aprofitat el seu discurs per fer balanç dels sis anys de premis Enderrock de la Música Balear, un temps en què s’han lliurat prop d’un centenar de guardons a una setantena d’artistes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. A més, ha recordat que en aquest 2023 se celebren 30 anys de la creació de la revista Enderrock, un temps en què s’ha aconseguit crear «nous públics i fer de plataforma de difusió i promoció dels artistes consolidats i emergents, aixi com construir ponts entre territoris», ha afirmat.

La gala ha estat conduïda per primera vegada per David Ordines i Agnès Llobet i ha finalitzat amb la tradicional foto de família. La festa anual de la música balear ha estat organitzada pel Grup Enderrock, amb el suport del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma, amb la col·llaboració de l’Obra Cultural Balear i el patrocini d’Estrella Damm i Baleària.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per La música balear és música catalana, fa 9 mesos
Crec que és un error, i ben gros, el fet d'haver renunciat a allò que ja teníem abans d'aquests sis anys: els Premis Enderrock de la Música Catalana, en els quals podia participar gent de tot el territori nacional (de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer). Ja no feia falta "construir ponts entre territoris" perquè ja s'havia aconseguit de presentar clarament davant tothom la unitat territorial de la nació catalana. En tot cas, si es tractava de regionalitzar o "provincianitzar" els Premis Enderrock també s'hauria d'haver canviat el nom dels premis del Principat ("Enderrock de la Música Principatina", o bé, "Enderrock de la Música Barcelonina", "Enderrock de la Música Lleidatana"; "Enderrock de la Música Tarragonina", etc.).

Mantenir el nom de "Premis Enderrock de la Música Catalana" només per als premis del Principat equival a negar la catalanitat de la música feta a València o a les Balears; com aquells que diuen que hi ha una "llengua balear" o una "llengua valenciana" oposades a la llengua catalana, llengua aquesta que els mateixos voldrien circumscriure al territori de la Generalitat de dalt...
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente